Je čas vyrazit na šípky

 
Vyzrajte na nachlazení či chřipku a udělejte si na zimu zásobu vitamínu C. Stačí vyrazit do přírody a nasbírat šípky. 
 
 
O čem je řeč?
 
Jsou to plody růže šípkové, které rostou volně v přírodě. Najdete je podél silnic i lesních cest. Jedná se o skromný a nenáročný keř, jehož plody mají kulovitý až protáhlý tvar červené nebo červenooranžové barvy a jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Šípkové keře jsou hezké a velmi užitečné. Již v minulosti byly vysoce ceněny. Totéž platí i dnes, kdy se moderní medicína a kosmetika bez nich neobejde. 
 
 
 
 
Přínos šípků 
 
Šípky jsou známé svým přínosem pro zdraví již několik tisíciletí. Na podzim je to nejdostupnější zdroj vitamínu C a A. Obsahují také vitamíny K, B1 a B2. V lidovém léčitelství má i dnes nezastupitelné místo. Plody obsahují látky, které působí blahodárně na močové cesty, snižují hladinu cholesterolu v krvi a regulují hladinu cukru v krvi. Dále zvyšují imunitu, působí preventivně proti infekcím a nachlazení a při horečce. Ovlivňuji srážlivost krve a pomáhají při bolestech žil. Obsahují látky, které zpevňují cévy. Mimochodem se také používají ke zlepšení a zmírnění onemocnění ledvin a při léčbě revmatických nemocí. 
 
Sběr a sušení 
 
Šípky se sbírají na podzim. Nejlépe koncem září a v říjnu, kdy obsahují nejvíce vitamínu C. Sbírají se za suchého a slunného počasí. Šípky většinou sušíme na čaj. Na sušení se hodí pouze pevné a nepřezrálé plody, které zbavíme stopek a zbytků okvětí. Můžeme je sušit celé nebo nakrájené. Důkladně je opláchneme, osušíme, dáme na plech s pečícím papírem a při teplotě do 60 stupňů je pomalu sušíme s mírně pootevřenými dvířky, ale jen v případě, že nemáte horkovzdušnou troubu s ventilátorem. Ideální dosušení je do tmavočervené barvy. Při vyšší teplotě a delší době sušení ztrácí důležitý vitamín C. Sušené plody můžeme skladovat v plátěném pytlíku nebo v dobře uzavíratelné dóze na tmavém a suchém místě i několik let. 
 
 
 
 
 
Využití šípků 
 
Je mnoho způsobů jak zpracovat nasbírané šípky, ale pokud jsou přešlé prvními mrazíky, na sušení se nehodí. Dají se dobře použít na džemy, marmelády, sirupy, omáčku či víno. Ze sušených si můžete připravit šípkový čaj, který je bohatý na vitamín C. Z šípků se také vyrábí šípkový olej, který má schopnost regenerovat kožní buňky. Nevysušuje pokožku, udržuje ji pružnou a dodává ji potřebné vitamíny.
 
přidejte na:

27. 10. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář