Jarní únava - jak ji překonat?


I když se paní Zima ještě nechce vzdát své vlády, podle kalendáře nám už jaro klepe na dveře. Všichni už se těšíme, až odložíme teplé kabáty a budeme se vyhřívat v prvních jarních slunečních paprscích. Ovšem s příchodem jara se projevuje i jarní únava. Je to pocit fyzického a psychického vyčerpání, které se objevuje v období koncem zimy a začátkem jara. Naše těla si jen pomalu zvykají na teplejší a delší dny, chybí jim dostatek povzbuzujících látek a vitamínů. Abychom toto období zvládli v dobré kondici, musíme našemu organismu pomoci. Nebudeme se ovšem spoléhat na vitamínové doplňky, které naše tělo stejně nedokáže stoprocentně využít. Daleko lepší je doplnit stravu přírodními vitamíny. 


Co tedy konzumovat na začátku jara, abychom se cítili v pohodě a plni sil? 

Právě v této době bychom se měli hýčkat čerstvými a netučnými potravinami. První místo v našem jídelníčku by měla mít samozřejmě zelenina. Mnozí z nás ji odmítají nebo konzumují jenom v malém množství. Ale zkuste si k ní najít cestu. Její cenné látky dokáží pozitivně ovlivňovat naši náladu. K takovým druhům zeleniny patří brokolice, celer, rajčata, červená řepa, kedlubny, špenát, mrkev nebo česnek a kapusta


Ovoce jako zdroj veselí 

Ovoce v sobě za dobu svého zrání nahromadilo hodně slunce a proto navozuje optimismus. Konzumujte proto zejména banány, které dokáží stimulovat tvorbu tzv. hormonu štěstí nebo ananas, broskve a borůvky, jež odstraňují únavu a navozují dobrou náladu. V dnešní době dostanete koupit tyto druhy ovoce v každém větším supermarketu. A nemusíte je zrovna jíst na kila, stačí párkrát týdně malá hrst. 


Stop tučným pokrmům! 

Snažte se snížit konzumaci tučných a těžkých pokrmů, které naše zažívání příliš zatěžují, jsou hůře stravitelné a přispívají tak k únavě. Ovšem nechtějte změnit svůj jídelníček ze dne na den, i to by naše tělo těžce snášelo, zvykejte si na lehčí “zdravá” jídla postupně, uvidíte, že vám zachutnají a budete se cítit lépe a lehčeji. 


Chvála pohybu 

Jestliže chceme na jaře nabrat nové síly, musíme se také trochu věnovat pohybu. Přes zimu naše těla zlenivěla a tak je nejvyšší čas začít se trochu hýbat. Nikdo po vás nechce olympijské výkony, ale třeba půl hodinky chůze nebo jízdy na kole denně bude určitě pro zlepšení fyzičky stačit. 


Dopřejte si odpočinek 

Nesmíme také zapomínat na dostatek odpočinku a spánku. Nedostatek spánku totiž oslabuje imunitu víc, než si je většina lidí ochotna připustit. Spát bychom měli nejméně 7 hodin denně, jinak budeme ospalí, zpomalení a nepozorní. No a pokud vysvitne sluníčko, pobývejte co nejvíce venku! Sluneční záření zlepšuje náladu, přispívá k tvorbě vitamínu D, který posiluje imunitu a odstraňuje stres a celkovou únavu.


přidejte na:
Jana Smidži

16. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář