Jak nepřibrat ze sedavého zaměstnání

„Před rokem jsem změnila práci, sedím tam od rána do večera a i když se snažím pravidelně cvičit, přibrala jsem za ten rok deset kilo,“ stěžovala si mi jedna známá redaktorka. Připadá vám to povědomé? Ještě to sice není váš případ, ale cítíte hrozící nebezpečí? Zde je pár tipů, jak zůstat pořád na stejné velikosti i při celodenním sezení v kanceláři.  

 
Jak nepřibrat ze sedavého zaměstnání
Je jasné, že bez pravidelného pohybu si postavu neudržíte. Ale pokud se přes den skoro nehýbete, tak je nutné, abyste jídlu  věnovali prakticky stejně pozornosti, jako to činí vrcholoví sportovci. Musíte o jídle přemýšlet prakticky neustále. Že se takhle projevují poruchy příjmu potravy a nezdravá posedlost jídlem? Ne nebojte, neskončíte na psychiatrii. Naopak se budete cítit mnohem lépe. Nepřipraví vás to ani o chuť k jídlu, ani o zábavu. Myslet pořád na jídlo přece není to samé jako přemýšlet o tom, co jídle.
 
Plánujte
O tom, co si dáte zítra k obědu, uvažujte už dneska cestou z práce. Není třeba trávit s přípravou dvojnásobek času. Dejte si menší porci k večeři a zbytek si schovejte na druhý den. Jen si k jídlu dejte třeba jinou přílohu. Ideální jsou různé lehké omáčky snadné na přípravu, ke kterým si můžete večer orestovat maso se zeleninou a druhý den si k tomu v kanceláři přihodíte ještě těstoviny. Důležité je, aby bylo jídlo variabilní, jedině tak se vám hned neomrzí. Vyzkoušejte třeba řadu omáček od firmy Spak. Jsou bez konzervačních látek a hotové jedna dvě. Navíc je jich opravdu celá řada – od lehké Szechuanské přes jemnou Sladkokyselou až po ostřejší Thai Kari nebo exotickou Čínskou s houbami. Jednou si k nim dáte rýži, po druhé kuskus a jako lehčí večeře skvěle poslouží jen omáčka s kvalitním libovým masem a štědrou dávkou zeleniny. Výborné jsou i na asijský způsob – místo kuřecího masa si k nim dejte rybu.
Jak nepřibrat ze sedavého zaměstnání
Zbavte se prázdných kalorií 
Zásadní a nejtěžší podmínka. Prostě se rozlučte se sušenkami z automatu, čokoládovou tyčinkou na zahnání nejhoršího hladu cestou z práce. Výrazně omezte rafinovaný bílý cukr a taky alkohol. Místo toho opravdu bohatě snídejte – ovesnou kaši s jablky, celozrnné pečivo se šunkou s co možná největším procentem masa a naopak s co nejmenší dávkou soli.
A co je nejdůležitější a dá se to v klidu dodržet (pokud na to budete myslet předem) – ke každému jídlu si dejte porci ovoce či zeleniny (spíš zeleniny). Nikdy ovšem nejezte pouze zeleninu jako hlavní chod. Zvlášť když hlady šilháte. Budete ho mít brzo ještě větší a sníte pak mnohem horší věci. Nebojte se proto čerstvou zeleninu ochutit kvalitním dressingem (vyzkoušejte třeba řadu jogurtových dressingů v bio kvalitě od Spak), tvarohovou pomazánkou nebo olivovou zálivkou s citronem a kořením. Zasytí vás to na delší dobu a pokud zvolíte výrobky z poctivých surovin (mléko, sýr, kvalitní tuk), dostanete do sebe i další pro tělo nezbytné látky, které navíc zvýší vstřebatelnost vitamínů z ovoce a zeleniny.
 
Méně, ale zato kvalitněji 
To je od teď vaše heslo. Dávejte si menší porce. Nejezte, když nemáte hlad. Předcházejte nástrahám – pokud dostanete čokoládu nebo bonboniéru, nenechávejte si ji na očích ani ji nestrkejte do šuplíku na horší časy… Okamžitě ji načněte a se všemi okolo se štědře rozdělte.
Počítejte také s tím, že jakmile začnete jíst méně (a to je prostě nutná podmínka udržení váhy, když se moc nehýbete), budete mít chutě. Nejspíš vám budou chybět cukry. Pro takovou chvíli mějte připravený banán s jogurtem. Geniální svačinka nabitá vitamíny a minerály, která vás neuspí a při sedavém zaměstnání zaručeně zažene na pár hodin hlad. Pokud vás touha po sladkém stále dohání, zkuste ji přelstít. Neslaďte cukrem, ale stévií sladkou. Seženete ji v zahradnictvích, semínka se dají koupit i po internetu a pěstovat doma v truhlíku. Tato teplomilná rostlina původem z Jižní a Střední Ameriky je 300x sladší než cukr. Na rozdíl od něj je ale zdravá, téměř nekalorická, nezpůsobuje zubní kazy a mohou ji bez obav jíst i diabetici. Na trhu už jsou navíc k dostání hotové výrobky slazené stévií místo cukrem. Firma Spak teď přišla s Ketchupem slazeným výtažkem stevia. Takže ho můžete mlsat bez výčitek. A díky obecně nasládlé chuti ketchupu se taky sníží riziko, že budete mít po jídle chuť třeba na čokoládu. 
 
 
 
přidejte na:
Šéfredaktor

21. 02. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář