Jak naučit děti milovat zeleninu

Trápí vás, že vaše děti ji nerady? Už jste sice překonala jejich celkový odpor a dosáhla toho, že představa zeleniny u nich nekončí mastným kornoutkem plným rozpečených hranolků, nicméně pokud si mají samy vybrat, tak „zelené“ prostě nikdy? Máme pro vás pár tipů, jak jejich averzi překonat. Pomalu, nenápadně, ale zato navždycky. 

Jak naučit děti milovat zeleninu
Pod svícnem… zelenina
Jestliže máte kuchyni plnou salámů, sladkostí a zdravých alternativ tipu „mléčná pochoutka“ či „křupavé vločky“, nedivte se, že syrová zelenina dětem prostě sama od sebe nejede. Zkuste na ně jít od lesa. Ne syrovou, ale lehce tepelně upravenou, ne v salátu, ale schovanou pěkně mezi plátky brambor, kousky libového masa, v rizotu nebo s filetem jako rybí ragú. Ale pozor, nedávejte ji tam jen tak na parádu, ale naopak postavte pokrm především na ní. Hlavně z toho nedělejte vědu. Jedině tak ji vaši potomci přijmou jako samozřejmou součást každodenního jídelníčku. Na malé kostičky pokrájená lehce podušená a přitom stále šťavnatá zelenina je velice chutná, ovšem musíte k ní nabídnout stejně lákavou přílohu, nejlépe politou něčím hezky barevným… 

Dnes je na trhu k dostání množství kvalitních omáček k masu, rýži a zelenině, kterou stačí přidat až v závěru vaření ohřát a hned podávat. Například ty od firmy Spak se přitom obejdou jak bez konzervantů, tak barviv a dalších umělých přísad. Jsou v rozličných příchutích a třeba ty sladkokyselé (Szechuan, Barbecue), budou určitě chutnat i vašim dětem. Ale ani když si společně občas dopřejete krémovější Česnekovou či Koktejlovou omáčku, které se báječně hodí k bramborám či těstovinám, neuděláte žádný přečin proti zdravé životosprávě. 

Zdravější alternativa
Pokud sladíte, začněte postupně nahrazovat cukr medem. Výborně ho uplatníte i v salátech spolu se šťávou z citronu či limety a trochou koření. Nebo ještě lépe – nahraďte cukr stévií sladkou. Stévie je bíle kvetoucí světlomilná rostlina přirozeně se vyskytující v tropických a subtropických oblastech střední a Jižní Ameriky. Je ceněná pro vysokou svou sladivost – 300x sladší než cukr. Jsou známy i její léčivé účinky – studie ukázaly, že stévie zvyšuje citlivost na insulin  a může dokonce zvýšit produkci insulinu. Tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky a jejích metabolických projevů. Na rozdíl od cukru je ale takřka nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky. Ideální je vypěstovat si ji doma, abyste ji měli kdykoli po ruce. Jeden lístek stenie vydá za vrchovatou lžíci cukru. Nutno ovšem dodat, že vypěstovat ji v květináči uprostřed Evropy ze semínka je úkol nadlidský. Naštěstí je už k mání na trhu řada pochutin slazených stévií. Například Ketchup od firmy Spak – slazený výtažkem ze Stevia. Můžete ho s čistým svědomím nabídnout i dětem. Neobsahuje žádná umělá ochucovadla ani barviva ani konzervanty.
Uvidíte, že děti si ho okamžitě zamilují a vám zůstane čisté svědomí.   

Mami, a kde je mrkev?
Důležité je dodržet, aby se ovoce ale ještě lépe zelenina staly součástí každého jídla vašeho a vašich dětí. Bude to chvilku trvat a nebude vůbec snadné to dodržet, ale cíl to není vůbec špatný a také není nesplnitelný – vzít si k pečivu kousek papriky, do jogurtu banán, k bramborám dušenou mrkev, k těstovinám brokolici, k masu zeleninou směs… Jakmile se tento postup stane nedílnou součástí přípravy jídla, máte vyhráno. Uvidíte, že za chvíli vám děti budou sami říkat: „Mami, a kde je mrkev?“ nebo „Na lučinu přece patří ředkvička!“ To není zbožné přání, to je jen síla zvyku.
přidejte na:
Šéfredaktor

08. 02. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář