Jak nastartovat imunitu

60766_medium

A opět jeden článek z časopisu Svět potravin.cz

 

Cibule léčí chřipku

Cibule má antibiotické, protivirové, protiastmatické, diuretické, antikarcinogenní a mukolytické účinky, čistí zažívací orgány, vyhání střevní parazity, snižuje hladinu cukru v krvi, odstraňuje nervozitu a nespavost, snižuje krevní tlak, snižuje srážlivost krve, prospívá při zánětu ledvin, léčí chřipku, nachlazení a kašel a vypuzuje jedy z organismu.

Česnek místo kapek na kašel

Česnek je bohatý na železo, sodík, draslík, fosfor, zinek, jód, selen, vápník, hořčík, měď, mangan, obsahuje řadu vitamínů (A, B, C, kyselinu listovou) a enzymů. za cennou složku je považován alliin, který se posléze mění na allicin, tj. velmi účinné antibiotikum na přírodní bázi. Odtud se česneku přezdívá "přírodní antibiotikum". Velkou výhodou česneku je fakt, že na rozdíl od chemických antibiotik jej lze konzumovat pravidelně, a to i několikrát denně. Česnek pročišťuje dýchací cesty a napomáhá odkašlávání. Pokud člověk trpí zánětem mandlí, doporučuje se žvýkat stroužek česneku, co nejdéle to jde. Nemocný organismus je oslabený a vitamíny a minerály obsažené v šesneku mu dodají chybějící látky. Česnek upravuje střevní mikroflóru, podporuje proudění lymfy a výrazně snižuje cholesterol.

Zázvor místo pastilek

Zázvor je kouzelným léčivým kořenem, který zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí, proto se již tisíciletí podává při zažívacích potížích a pomáhá těhotným ženám při nevolnostech. Má vysoké protizánětlivé a analgetické účinky a pomáhá utišit svalové bolesti a záněty kloubů. Dokáže ulevit od křečí, nachlazení a chřipce, proto jej lidoví léčitelé doporučují ke zmírnění bolesti na prsou. Konzumovat je můžete čerství, v podobě čaje či vymačkáním šťávy se lžící medu. Tento přírodní medikament může pomoci stejně jako pastilky z lékárny při bolestech v krku a nachlazení.

Křen pro dutiny

Křen obsahuje vysoké množství draslíku, síry, vitamínu C, silici, enzymy a látky ničící bakterie. Podporuje imunitu, trávení a metabolismus, působí dezinfekčně, pomáhá při nachlazení, rozpouští hleny dutin a jedná se o čistě přírodní antiseptikum a diuretikum. Avšak jak říkají naši předkové - všeho moc škodí - a proto bychom si i při konzumaci křenu měli dávat pozor. Ve velkém množství může spíše ublížit podrážděním trávicího ústrojí a pokožky.

Červená řepa nejen na krásu

Červená řepa je opomíjenou potravinou. Byla nahrazena v jídelníčku bramborami, jelikož příprava, dostupnost i pěstování brambor je snažší. Řepa však obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Např. draslík, sodík, vlákninu, vápník a hořčík, dále vitamíny A, B, E, provitamin A, kyselinu listovou a betakaroten. Červená řepa také obsahuje množství křemíku, kterému se přezdívá minerál krásy. Je důležitý pro pevnost kostí a cévních stěn, podporuje regeneraci organizmu a zmenšuje příznaky stárnutí. Šťáva z červené řepy se používá k prevenci i rekonvalescenci rakoviny a zvýšení imunity oslabeného organismu. Už před staletími byly známy její léčivé vlastnosti jako podpora krvetvorby, zlepšování kvality vlasů, zubů a nehtů a povzbuzení činnosti trávicí soustavy. Vhodná je také při revmatismu, u onemocnění srdce, krevního oběhu a nádorových onemocnění. Působí močopudně a ulevuje při menstruačních a klimakterických potížích.

Citron

Citron je bohatým zdrojem vitaminu C, který bychom měli dostat do těla v dávce 1-3 g denně. Podporuje tvorbu lymfocytů a kolagenu, který omezuje průchod virů. Je účinnou prevencí proti nachlazení, nejlepší je užívat ho ředěný, ať už v čaji, studeném nápoji nebo s teplou vodou, která organismus krásně detoxikuje. Citrony pomáhají i proti ledvinovým a revmatickým potížím. Zdrojem vitaminu C je kromě citronu i kyselé zelí, šípky, jablka, kořenová zelenina a sušené ovoce.

Echinacea

Echinacea neboli třapatka nachová je proslulá schopností posilovat imunitní systém. Jejího výrazného účinku se někdy využívá i při tak závažných onemocněních, jako je rakovina. Přípravky s výtažkem echinacei jsou ale úžasnou prevencí i nemoci z nachlazení a skvělým pomocníkem v době chřipkových epidemií.

 

zdroj obrázku: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wallensteinplatz_Echinacea_2010_01.JPG

přidejte na:
Ellis

30. 05. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
.#M

,m 12. 08. 2023, 18:03