Jak na domácí povidla


Na podzim dozrávají tyto fialové plody a pokud ještě nevíte, co si s tou velkou úrodou počít, určitě nezapomeňte na povidla. Vždyť bez nich se při přípravě koláčů, vdolků a buchet neobejdete. Nejlepší povidla si připravíte z tuzemských švestek. Příprava nebude trvat déle než 2 hodiny a navíc si je můžete vychutnávat až do příštího podzimu. Měli byste použít zralé švestky, které jste právě utrhli ze stromu. Ty otlačené, co spadli na zem, raději nepoužívejte. A pamatujte, že čím zralejší švestky použijete, tím budou povidla chutnější.


Na tradiční povidla budete potřebovat tyto suroviny:




  • Švestky - 2 kg

  • Ocet - 2 lžíce

  • Krupicový cukr - 500 g

  • Mletá skořice - ½ lžičky

  • Celá skořice - 2 svitky

  • Hřebíček - 3 ks (tlučené)

  • Rum - 4 lžíce (tuzemák)



Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Také budete potřebovat litinový hrnec, který lze využít i při přípravě pokrmů v troubě. Švestky si opláchněte a zbavte je pecek. Vhoďte je do hrnce spolu s octem. Díky octu budou mít vaše povidla krásnou švestkovou barvu a také tím prodloužíte jejich trvanlivost.


Švestky dejte do trouby a nechte je péct 20 - 25 minut a nemíchejte je. Poté k nim nasypte cukr a pořád je nemíchejte. Hrnec dejte zpět do trouby na dalších 15 minut. Pak je zalijte rumem a nyní je už můžete promíchat. Zkuste, jestli mají tu správnou konzistenci.


Hotová povidla poznáte, když trochu povidel kápnete na studený talířek. Když ztuhnou, můžete vyjmout celou skořici. Nejlépe vám s tím pomůže odpěňovačka. Povidla naplňujte do sklenic, dokud jsou ještě horká. Naběračkou naplňte čisté a suché sklenice.


Stačí, když si nachystáte 4 sklenice s objemem 370 ml. To vám z takového množství švestek akorát vyjde. Nakonec je důkladně uzavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Takhle vám vydrží rok, tedy pokud je nesníte dřív.


přidejte na:

31. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář