Jahodové dortíky


Těmto jahodovým dortíkům zaručeně neodoláte


Je sice léto a vy si chcete svou dokonalou postavu uhlídat, ale mělo by se užívat se vším všudy. Sladké nemusíte zavrhnout, stačí se jen hlídat, abyste ho nesnědli příliš. Občas v malých dávkách nějaká ta sladkost neublíží a určitě potěšíte vaše chuťové pohárky.


Ochutnejte jemné dortíky Fraisier (12 porcí)


  • Hladká mouka - 155 g

  • Kypřící prášek do pečiva - 1 lžička

  • Krupicový cukr - 100 g

  • Sůl - špetka

  • Rostlinný olej - 60 ml

  • Vejce - 4 ks (žloutky a bílky zvlášť)

  • Vanilkový extrakt - 1 lžička

  • Citronová kůra - z 1 citronu


Na krém budete potřebovat 1 vanilkový lusk, plnotučné mléko (175 ml), moučkový cukr (40 g), 2 žloutky, škrob solamyl (15 g), 3 plátky želatiny (6 g), máslo (20 g), 33% smetanu (400 ml) a vanilkový extrakt (2 lžičky). Na dozdobení si ještě připravte mražené maliny (500 g), jahody (600 g), moučkový cukr (30 g) a plátkovou želatinu (5 g).



Nejprve si dejte předehřát troubu na 175 °C a vyložte si formu (25 x 36 cm) pečícím papírem. Pak si do velké mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr, ale odložte si stranou asi 3 lžíce. Do menší misky si nalijte olej, do něj přidejte žloutky a 95 ml studené vody. Nastrouhejte tam citronovou kůru a přidejte vanilkový extrakt. Tuto směs pak nalijte do větší mísy s moukou a pořádně promíchejte. Z bílků si připravíte směs, ze které by se měly tvořit měkké špičky. Ten odložený cukr do nich přidejte a šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří tuhý sníh.




Vyšlehaný sníh pomalu vmíchejte do těsta a to pak nalijte do formy, kterou dáte do trouby přibližně na 10 minut. Těsto pak nechte vychladnout. Mezitím si připravte krém. Vyškrábejte si z vanilkového lusku semínka, které pak vhodíte do menšího hrnce. Lusk nevyhazujte a dejte ho tam taky. Přidejte do hrnce mléko, polovinu cukru a dejte vše vařit. Opět budete potřebovat větší mísu, ve které si ušleháte žloutek se zbylým cukrem a škrobem. Želatinu si zatím namočte. Do ušlehaných žloutků přilijte ochucené horké mléko, promíchejte a pak tu směs nalijte zpátky do hrnce.


Neustále míchejte a pomalu zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Až zhoustne, odstavte hrnec, vyndejte vanilkový lusk a vmíchejte tam vymačkanou želatinu. Po vychladnutí do něj zašlehejte máslo. Smetanu musíte vyšlehat do tuha, přidejte do ní vanilkový extrakt a důkladně vše promíchejte s krémem. Jestli vám již vychladl piškot, vykrájejte z něj kolečka (průměr 8-10 cm), které vložíte do malých formiček. Nesmíte je zapomenout vyložit pečícím papírem. Jahody si nakrájejte na půlky a dejte je po obvodu formiček tak, aby ta řezná strana směřovala ven. Jednu jahodu vždy dejte do středu a pak ty formičky vyplňte krémem. Ideální bude, když si na pomoc vezmete cukrářský sáček.


Krém musíte pěkně uhladit a nechat ztuhnout. Na dozdobení si rozmixujte maliny, které pak protřete přes síto, abyste odstranili nežádoucí semínka. Vznikne vám pyré, dejte bokem 100 g a pak ho smíchejte s cukrem. Opět si mezitím namočte želatinu. Jakmile dostatečně promícháte, rozdělte na dortíky a dejte vychladit. Až budou perfektně vychlazené, můžete bez formiček a pečícího papíru podávat. Přejeme dobrou chuť.


přidejte na:

15. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář