Houbobraní mělo úspěch až za hranicemi

6481_smallV sobotu 12. září se již druhým rokem ve Filipovicích u Jeseníku uskutečnilo mistrovství ČR ve sběru hub. Ačkoliv ani letos počasí houbobrancům příliš nepřálo, vášnivý sběrači a milovníci hub se nenechali odradit a vyrazili soutěžit. Celkem se do lesa vydalo 28 soutěžních skupin. Houbobranci přijeli z různých koutů ČR a jedna soutěžící dokonce až z Dublinu. Ještě před startem se každý z nich mohl posilnit a vnitřně zahřát houbovým likérem, který byl připraven speciálně pro akci Houbobraní.  Každý ze zúčastněných měl na sběr hub vymezené 3 hodiny. Do této doby se musel vrátit a své úlovky odevzdat na pódium odborné tříčlenné porotě. Mykologové pak poctivě každý donesený košík probrali a jednotlivé houby okomentovali. Hodnotilo se celkem 7 kategorií - druhové složení hub, estetický dojem, kuriozita, velikost, Pýchavka, nejedlé a jedovaté a body se rozdávaly i za objevení nového druhu. Absolutním vítězem se stal pan Jaroslav Přikryl, který získal týdenní zimní pobyt pro dvě osoby na Pepově boudě.

6482_smallBěhem otevřeného mistrovství probíhal bohatý doprovodný program, během kterého se děti mohly svézt na koních, hrát si v dětském koutku, případně si zaskákat na trampolíně nebo ve skákacím hradě. Velký úspěch měli také kynologové se svými cvičenými pejsky. Lidem byla také k podpisu nabízena petice za záchranu kamzíků v Jeseníkách, asi 80 z nich ji podepsalo. Celým dnem velmi vtipně provázel již zběhlý moderátor Zdeněk Korčián z Lipové za pomoci našeho maskota hříbečka. I po ukončení mistrovství a vyhlášení výsledků bylo připraveno pro všechny účastníky mnoho zábavy, v podobě rockového večera. Poslední houbobranci se domů rozcházeli ve 4 hodiny ráno.

Houbobraní aneb Filipovická p(í)chavka tak získalo svou tradici a již dnes se můžeme těšit na další ročník, který se opět uskuteční v areálu Pepovy boudy.

6484_small

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 09. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář