Horké nápoje pro zahřátí

 
Podzim se přihlásil o slovo. Svými nízkými teplotami a sychravým počasím. Musíme se více oblékat, také kolem nás krouží spousta bacilů, ať už v práci či v dopravním prostředku. I v chladném počasí nesmíme zapomínat na dostatečné množství tekutin. Proto v tomto období pijeme více horkých nápojů alkoholických či nealkoholických, které nás dokážou nejen zahřát, ale navíc chutnají skvěle a přitom doplníme tělu i vitamíny. Můžeme si je rovněž ochutit i blahodárnou skořicí. Horké nápoje lze připravit i pro děti, a to z ovocných šťáv či džusů. Otázkou však zůstává ne kolik toho vypít, ale co vlastně pít. Nabízím vám pár tipů jak se zahřát.
 
 
 
Horké nápoje nealkoholické 
 
Červený čaj Rooibos sypaný nebo v nálevových sáčcích neobsahuje kofein, zato řadu důležitých minerálních látek jako je železo, vápník, hořčík, draslík, měď a vitamín C. Je vhodný pro kojence i těhotné matky. 
 
 
 
Horká čokoláda 
 
Vás skvěle zahřeje a dodá tělu energii. Můžete si ji koupit nebo připravit sami doma. Tabulku horké čokolády nalámejte do půl litru mléka se smetanou a pozvolna zahřívejte dokud se čokoláda nerozpustí. Pak přidejte špetku skořice, jeden vanilkový cukr a nechte projít varem. Čokoládu našlehejte metličkou a můžete ozdobit kopečkem šlehačky. 
 
 
 
 
Zázvorový čaj 
 
Budete potřebovat: 10 g zázvoru, 1 kus skořice, 3 kusy hřebíčku, 1 kus badyánu, 1 kus citrónu a med. 
 
Do litrové konvičky vložte nakrájený zázvor, přidejte ostatní koření a zalijte vodou. 
 
 
Horké jablko 
 
Budete potřebovat: Litr jablečného džusu, 1 kus celé skořice, 7 kusů hřebíčku, 1 lžička citrónové kůry. 
 
Směs necháte svařit, malinko vychladnout a můžete podávat. Horké džusy můžete dle chuti střídat např. hruškový, ananasový či broskvový. 
 
 
 
 
 
Horká švestka 
 
V hrnci zahřejete šťávu z jednoho švestkového kompotu. Přisypte sušené ovoce - rozinky, brusinky a nechte 3 minuty povařit. Pak přidejte nakrájené švestky z kompotu, ale již nevařit, jen prohřát. Podle chuti můžete přisladit medem a promíchat. 
 
Pečený čaj 
 
Pokud máte rádi ovocné čaje, můžete si doma připravit lahodný nápoj dle vlastní chuti i s kousky ovoce, který vás zahřeje a dodá tělu spoustu vitamínů. Na plech budete potřebovat 500 gramu ovoce, 600 gramu pískového cukru, půlku citrónu, 1 lžičku skořice, 4 hřebíčky a hvězdičku nalámaného badyánu. Směs promícháte a vložíte do trouby na 220 stupňů a pečete cca 30 - 40 minut. Pak dáte do menších skleniček, které uzavřete a obrátíte dnem nahoru. Do hrníčku vám budou stačit 3 lžičky, které zalijete horkou vodou. Kombinovat ovoce můžete dle chuti. Vhodné jsou hrušky, jablka, švestky, rybíz, pomeranče, maliny nebo ostružiny. 
 
Horké nápoje alkoholické 
 
Grog s pomerančem vás velmi rychle zahřeje. Na přípravu budete potřebovat 3 kusy kávového zrnka, 2 lžičky cukru, 2 plátky pomeranče, 1 kus celé skořice (cca 2 cm) a 10 cl rumu. Do hrníčku vložíme kávová zrnka, cukr, skořici, rum a zalijeme horkou vodou. Do horkého nápoje vložíme plátky pomeranče. 
 
Zimní čaj na zahřátí 
 
Budete potřebovat 3 lžíce cukru, 5 dl šípkového čaje, celou skořici a 4 lžíce červeného vína. Uvaříte šípkový čaj, do kterého přidáte cukr, červené víno, citrónovou šťávu a zamícháte. Nápoj krátce povaříte a ochutíte skořicí. Podává se horký.
přidejte na:

14. 10. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář