Gulášfest - kterému dáte přednost?


Guláš je tradiční maďarský pokrm. Ale v české kuchyni je tato pikantní omáčka také velmi oblíbená, avšak s maďarským gulášem se opravdu nedá srovnávat. Do guláše nemusí jít jen maso a paprika. Lze vytvořit několik variací. Už jste ochutnali cuketový či kachní gulášek? A co takhle guláš s houbami či fazolemi? Opravdu ne? Tak si je zkuste připravit a ochutnejte guláš i na jiný způsob.


Cuketový guláš

Recept  zde:

Cuketu jsme zařadili do našeho jídelníčku až v posledních 20 letech. Jedná se o tykev obecnou, která obsahuje až 90 % vody. Je bohatá i na vitamín A, B a E a najdete v ní i hořčík, železo, vápník a zinek.


Pomáhá udržet naši střevní sliznici odolnou proti zánětům, infekcím a mikroorganismům. Můžete si z ní připravit krémovou polévku nebo ji použijte jako přílohu k masu - třeba cuketové zelí. Také se z nich smaží bramboráky a lze je i obalit v trojobalu.


Guláš z václavek

Recept zde:

Václavky parazitují na stromech a jsou odpovědné i za intenzivní hnilobu. Kvůli té hnilobě pak napadené stromy brzy odumírají. Václavky jsou trsové jedlé houby, ale až po dobré tepelné úpravě kloboučků. Měli byste je vařit minimálně 20 minut při teplotě varu či dokonce vyšší. Pokud je budete krátce tepelně zpracovávat, mohou pak u vás vyvolat zažívací potíže.



Kachní gulášek se švestkami

Recept zde:

Kachny řadíme do vodní drůbeže. Jestli chcete, aby mělo kachní maso jemnou chuť, příjemně vonělo a celkově bylo lépe stravitelné, měli byste kachnu nechat po zabití vykrvácet. Pak ji očistěte a nechte vyzrát.


Nejčastěji se kachna připravuje v troubě či na grilu. U nás jsou populární tyto pokrmy - kachna se zelím, kachna na medu či na pomerančích, kachna s kaštanovou nádivkou a podobně. Když ji budete péct co nejpomaleji a při nízké teplotě, její maso se stane křehčím, měkčím a bude i mnohem lépe chutnat.


Guláš s hlívou ústřičnou

Recept zde:

Hlíva ústřičná je další jedlou houbou, která má typickou nasládlou chuť a výraznou vůni. Připisují se jí i afrodiziakální účinky. Je to třetí nejčastěji uměle pěstovaná houba. První dvě místa obsadily žampiony a houby shiitake. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, má protizánětlivé účinky a podporuje krvetvorbu.



Bramborový guláš s fazolemi

Recept zde:

Fazole připomínají svým tvarem malinké ledviny. Patří mezi luštěniny a mohou být různě zbarvené. Existují červené, bílé, černé, kropenaté a jiné. Při nákupu byste měli vybírat pouze fazole 1. jakosti. Takové balení fazolí obsahuje maximálně 2 % příměsí a nečistot. A z toho je maximálně 1 % zrn napadených luskokazem.






přidejte na:

04. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář