Goji - Kustovnice čínská

56983_smallGoji je po staletí považována v čínské medicíně za významný doplněk potravy. Plody keře jsou vyhlášené svou prospěšností na lidské zdraví.

Krásně červená barva napovídá, že plody obsahují hodně karotenoidů. Sem patří i betakaroten, který se podílí na funkci imunitního systému a ochraňují tělo před chorobami. Goji  obsahují důležité vitamíny B1, B2, B6, C, E a18 druhů aminokyselin a  přes 20 důležitých stopových prvků (zinek, selen, železo, vápník atd.). Mají vysoký obsah  výjimečně silných antioxidantů, které neutralizují volné radikály a tím detoxikují tělo.

A jak působí pravidelná konzumace Goji?

Harmonizuje činnost jater a ledvin, čímž působí i jako tonikum proti únavě.

Výrazně posiluje imunitu organismu.

Zlepšuje krvetvorbu a má  pozitivní vliv na snižování krevního tlaku.

Zvlhčuje plíce,  působí proti astmatu a alergiím.

Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu.

Je i afrodisiakem a podporuje sexuální funkce.

Může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních nemocí.

Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost zraku.

Stimuluje kladně parasympatii - celkově zklidňuje vzteklé, výbušné a cholerické povahy. Goji se konzumují samotné nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtu. Vhodné jsou i do ovocných koktejlů.

Čínskou specialitou je čaj z Goji,  jako to my děláme šípkový. Goji lze přitom sníst i po vyluhování.

Denně se doporučuje zkonzumovat hrst plodů.

Jejich chuť je jemně sladkokyselá, podobná brusinkám, jablkům či  šípkům.

 

Po úspěchu, který měla "ochutnávka Goji ", jsem si objednala kilové balení. Je stejně dobrá jako ta první. Právě dorazil balík. Jakpak vydrží dlouho? Přijedou mladí....

57021_small

přidejte na:
Roxana

05. 02. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Kde ji objevím?

22. 01. 2011, 20:45

Roxana
Já ji koupila v normálním místním obchodě, žádný supermarket...

Roxana 22. 01. 2011, 22:54

Chybějící obrázek
Ruším zdravotnú poisťovňu... Zdá sa že Goji vylieči všetky nemoci ktoré ma trápia.Ďakujem za radu.Jozef.

Jozef 23. 01. 2011, 11:05

Roxana
Pane Jozefe, zrušit ZP není až tak špatný nápad, to už jsem zjistila taky, ať už to udělá člověk z jakéhokoliv popudu. Já bych je totiž opravdu zrušila a ne se jen odhlásila, jak patrně máte na mysli. To by bylo peněz ve státní kase! Kustovnice není lék, jak se domníváte, nemoci nevyléčí, je to něco jako když si jdu nasbírat šípky na čaj - což dělám. Není to ani žádný nový zázrak, vyhledala jsem si to sama a dala dohromady, takže se nejedná o nějakou propagaci "zázračného léku na všechno" od farmaceutů, je to můj vlastní článek, složený z toho, co jsem se o Goji dověděla. Manžel to zobe u televize a určitě je to zdravější než jiné produkty, jako slané bramborové lupínky. Nikde jsem Vám neradila a nepsala nic o zázračném léku, ale příroda léčí, zabývám se bylinkami odmala... nikdo Vás přece do ničeho nenutí. Je to informativní článek pro ty, jež to zajímá.

Roxana 23. 01. 2011, 13:00

Chybějící obrázek
Vo všetkom s Vami súhlasím.. Príjemný deň.Jozef.

Jozef 23. 01. 2011, 13:56

Chybějící obrázek
Mohu-li prosit, uveřejni foto. Díky

23. 01. 2011, 13:59

Roxana
Zde je fotek jako máku, právě jsem se dozvěděla, že se u nás prodává zhruba rok, k dostání v prodejnách se sušenými plody. Já to opravdu koupila v obyčjné večerce, tedy je to velká prodejna na večerku, ale otevřeno mají skoro nonstop. <a href="http://www.google.cz/images?q=goji&oe=utf-8&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=fVY8Tc6pE9GYhQeK86DDCg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved=0CEwQsAQwAg&biw=1280&bih=558">http://www.google.cz/images?q=goji&oe=utf-8&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=fVY8Tc6pE9GYhQeK86DDCg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved=0CEwQsAQwAg&biw=1280&bih=558</a>

Roxana 23. 01. 2011, 18:28

Roxana
Vám také pane Jozefe přejí příjemné dny bez chorob. Ale to co nám bohužel předepisují lékaři není až tak na Vaše zdraví, jako na zisky Farmaceutických firem, potažmo lékařů, kteří jsou upláceni, dnes už to nejsou bonboniery a láhve, ale - klidně to napíšu, můj jeden známý lékař loni od jisté firmy byl 4x u moře, jelikož to sestra už psychicky neunesla, práskla ho, řešil to místní úřad, prostě - bylo tu pěkné veselo. No a je to vyřešeno! Sestru vyhodil, novou posadil do čekárny a udělal jí tam recepci, že by tam mohla tancovat a pacienti sedí na chodbě, mezi nimi se prodírají matky s dětmi a lidé na zubní, které jsou až na konci chodby. Tak to radši budu lézt po mezích a trhat šípky a podběl, než sedět na chodbě v zimě jak v márnici. Za tohle mám ještě platit? Zdravím!

Roxana 23. 01. 2011, 18:35

Roxana
Je-li to možné???? Pohlédla jsem napravo a jako první odkaz je na lékárnu a Kustovnice čínská, věřte, že jsem se skutečně nenechala inspirovat, koupila jsem to z pouhé zvědavosti! Tak už nám z toho budou zase vyrábět zázračné pilule za stovky korun.... Foto na Blogu je mé vlastní.

Roxana 23. 01. 2011, 18:39

Chybějící obrázek
Goji je fakt super, dá se sehnat skoro všude, v marketech i zravé výživě a podobně. A dokonce i v čokoládě nebo jako sirup. Myslím, že každému ale chutnat nebude...

14. 02. 2011, 14:32