Goji


Kustovnice čínská či zkráceně Goji


Jedná se o velmi hodnotnou potravinu. Je to klenot tradiční čínské medicíny. Plodům se také říká plody dlouhověkosti či ovoce radosti. Prodávají se pouze sušené plody.


Plody jsou červeně zbarvené a jsou podobné šípku, ale jsou sladší a nemají ten kyselý dozvuk. Jejich vzhled můžeme přirovnat k rozinkám, třešním či brusinkám. Dle odborníků by ji neměli jíst lidé, kteří užívají léky na ředění krve (warfarin), neboť je možné, že Goji zesiluje účinky ředění krve. Někteří na ni mohou mít alergii a také se nedoporučuje těhotným ženám a lidem, jenž mají horečku, zánětlivé stavy nebo trpí průjmem.


Kde se dá sehnat?


Koupíte si ji už skoro všude - na internetu, v některých hypermarketech či v obchodech se zdravou výživou či biopotravinami. V hypermarketech si dávejte pozor na kvalitu. Někteří výrobci dodávají do obchodů Goji Berry, jejichž kvalita není dobrá, a kromě toho takové plody nemají žádné z požadovaných účinků. Na některých místech můžete pořídit 100 g Goji Berry za 20 Kč. V obchodech, které se specializují na zdravou výživu, je pořídíte za 40 Kč. Přes internet možná objevíte i za 25 Kč, ale moc se neradujte. Musíte k tomu ještě připočítat poštovné.


Účinky


Asijská medicína si tyto plody nesmírně považuje, neboť prý zvyšují sexuální apetit, sílu a také se prý díky nim můžeme dožít vyššího věku. Látky v plodech Goji nám prospívají tak, že udržují i podporují harmonický růst buněk a dokážou i obnovit či opravit DNA. V tomto cenném ovoci se skrývá 18 aminokyselin, z toho 9 esenciálních (tryptofan, isoleucin a další).


Také je Goji bohaté na 22 stopových prvků - hořčík, železo, fosfor, vápník, germanium, zinek, karotenoidy a vitamíny A, B1, B2, B6, C a vitamín E. Je v něm obsažený i betasisterol, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a má protizánětlivé účinky. V Goji najdete i skupinu lyceum polysacharidů, jenž se zbavují volných radikálů a tím ochraňují buňky před poškozením a oddalují stárnutí organismu.


Goji v kuchyni


Goji nejsou sířené a ani se nijak neupravují, takže je můžete jíst jen tak. Ale většinou se přidává do jogurtu, müsli, dezertů či koktejlů. Můžete si ji pořídit i ve formě čaje, buď přímo čistou směs či jen jako součást čajové směsi. Objevíte ji i ve formě tablet, které se užívají jako doplněk stravy. Existuje i džus, polévky, sušenky nebo i čokoláda z Goji.

přidejte na:

31. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář