Flambování


Flambování


Flambování se zrovna neřadí mezi tradiční způsoby úpravy pokrmů. Lihovina, která se potom zapálí, se přidává až v konečné fázi úpravy pokrmu a to může být pro začátečníka hodně nebezpečné. Lihovina shoří a jídlo si zanechá výrazné aroma. Co všechno se dá flambovat? Poradíme vám i skvělé tipy, díky kterým si flambování zamilujete.


Jak probíhá flambování?


Raději si vezměte na pomoc hlubokou pánev, do které pak na pokrm nalijete menší množství alkoholu, zapálíte jej a necháte hořet. Alkohol se později vytratí, jídlo přestane hořet a spolu s alkoholem se zbavíte i přebytku tuku. Flambování je smyslným zážitkem s nádechem exotiky. V některých restauracích se flambování provádí dokonce před zraky strávníků. Je to perfektní show, ale bohužel ji neuvidíte všude.


Budete tedy potřebovat alkohol. Ideálně nějaký kvalitní tvrdý alkohol jako třeba brandy, koňak nebo rum. Rozhodně nepoužívejte stolní víno či pivo. Záleží na procentním obsahu alkoholu. Čím je procento alkoholu vyšší, tím lépe vzplane. 


Držte se ale lihovin, jež mají kolem 40 %. Pokud budete chtít přidat pálenku s vyšším procentem alkoholu, musíme vás upozornit, že to může být nebezpečné. Také je důležité, aby měl alkohol alespoň 50 °C, než ho přidáte do pánve.




Pokrm by se už neměl vařit, jinak hrozí, že se alkohol vypaří a už nebudete mít co zapalovat. Aby se začátečníci vyhnuli případnému popálení, doporučujeme na chvíli odstavit pánev. Samotnou lihovinu na pánvi pak nezapalujte, stačí když zapálíte její výpary, které stoupají vzhůru. Hoření povzbudíte tím způsobem, že budete třást pánví. Vždy ale mějte připravenou poklici na pánev pro případ, že byste potřebovali hoření usměrnit.


Které potraviny lze flambovat?

Flambovat můžete třeba palačinky, které se nazývají “Crêpes”. Mezi další lahůdky, které jsou k flambování jako stvořené, patří banány, třešně, různé nápoje, ryby, maso a spousta dalších potravin.



Tipy, kterými si flambování vylepšíte


  • Hluboká kvalitní pánev či hrnec je základ.

  • Alkohol můžete vybírat i podle příchutě. Ovocné lihoviny se hodí k moučníkům, koňak či brandy k masu a podobně.

  • Na 1 porci masa stačí nalít 30 ml alkoholu, u sladkých věcí nalijte trochu méně.

  • Alkohol nenalévejte přímo z láhve. Výpary z něj jsou nebezpečné. Kvůli nim se mohou vznítit i v samotné láhvi a může vám v ruce explodovat.

  • Potraviny, které polijete alkoholem, musí být také teplé, jinak alkohol nezačne hořet.

  • K zapálení lihovin používejte vždy dlouhý zapalovač či dlouhé zápalky. Myslete na svou bezpečnost.

  • Alkohol zahřívejte pomalu. Jeho bod varu je kolem 80 °C a to se pak může prudce vznítit. Musíte ho mít vždy pod kontrolou.

  • Ihned po nalití alkoholu jej zapalte. Nečekejte, jinak bude mít pokrm nepříjemnou chuť. 

přidejte na:

29. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář