Extra panenské oleje nejsou jen olivové

Roční spotřeba jedlých rostlinných olejů v České republice činí podle Českého statistického úřadu zhruba 102 tisíc tun. U Čechů je nejoblíbenější řepkový olej, dále pak sójový a slunečnicový. Průzkumy ukazují, že obliba olivového oleje klesá a spotřebitelé dávají přednost raději řepkovému oleji, který obsahuje vyšší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Čím dál více spotřebitelů tíhne k nákupu méně známých druhů olejů, jako jsou palmové, kukuřičné či arašídové. Veškeré druhy olejů se dají vyrábět několika způsoby. Metoda výroby, při které se v oleji uchovávají veškeré zdraví prospěšné látky, se nazývá lisování za studena. Jejím výsledkem jsou oleje té nejlepší kvality známé jako extra panenské. 
Lisování za studena je proces, při kterém se z plodin získává čistý přírodní olej, který je prost všech chemických přísad a umělého ochucování. Kvalita výsledného extra panenského oleje závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je samotný výběr surovin, který stojí na počátku výroby oleje. Důležitý je proces eliminace nevhodných kusů. 

Z tuzemských plodin se nejčastěji vyrábí olej z řepky, slunečnice, máku, lnu nebo hořčice. Použít se ale dají také hrozny, dýně a vlašské nebo lískové ořechy. Pro oleje z exotických plodin platí zásada, že lepší je dovést samotné suroviny a olej z nich vyrobit až v České republice. Oleje lisované za studena se totiž vyznačují nízkou dobou trvanlivosti. Mezi exotické extra panenské oleje, které se u spotřebitelů těší čím dál větší oblíbenosti, patří arašídové nebo palmové oleje. 

Samotný proces lisování oleje za studena je pomalý a precizní, z plodiny se lisují zejména jádra. Za extra panenské oleje lze označovat pouze ty oleje, které vznikly prvním lisováním plodiny. Každým dalším lisováním pak olej ztrácí na kvalitě a na množství prospěšných látek. Výroba za studena lisovaných olejů se od sebe nepatrně liší podle druhu lisované plodiny. Někteří výrobci extra panenských olejů ještě produkt v závěrečné fázi přecedí přes látkový filtr.

Pokrutiny vznikají jako vedlejší produkt lisování za studena. Výlisky a slupky se pak dají dále využít. Výlisky se lisují na moučku, která tvoří základ bezlepkové stravy. Slupky v peletách jsou výborným biopalivem. V České republice se za rok 2013 vyprodukovalo kolem 539 tisíc tun pokrutin a extrahovaných šrotů. Zhruba třetina se pak ze země vyvezla.

Za studena lisované oleje se liší od těch stolních – rafinovaných – tím, že si uchovávají potřebné živiny. Rafinovaný olej je výsledkem velkovýroby, při které se semena nebo jádra dané plodiny lisují i několikrát znovu. Poslední kapky oleje ve zbytcích z vylisovaných plodin, tedy z pokrutin, se pak navíc extrahují chemickými procesy. Tímto způsobem výroby ztrácí olej veškeré výživné látky a aroma. Oproti tomu olej lisovaný za studena neprochází žádnou chemickou ani tepelnou úpravou a zachovává si tak původní chuť i vůni. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky prospěšné pro lidské tělo.

přidejte na:
Šéfredaktor

13. 02. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář