Estragon


Estragonu se říká i jinak - pelyněk kozalec či pelyněk estragon. Ve francouzské kuchyni se používá tak hojně, že by se dalo říct, že se bez něj neobejde. Původem je ale ze střední a jihozápadní Asie - nejvíce se používá v turecké a arménské kuchyni.


Pelyněk kozalec - pěstování


Pelyňku prospívají slunná a teplá místa, tudíž se mu daří především v jižní Evropě. Vypěstovat ho lze i u nás a to na parapetu u okna či ve skleníku. Pelyněk je polodřevnatý keříček, kterého zdobí jemné, úzké listy. Dorůstá do výšky až 1 m, takže na to pamatujte, jak pro něj budete hledat místo na okenním parapetu.


Ideální podmínky pro něj mohou být i v případě, že se ho rozhodnete pěstovat na balkoně. Půda by měla být lehká a spíše sušší. Dejte ji do nádoby, která má na dně drenáž, jinak hrozí, že ji zavlažíte až moc a to ji uškodí.




Léčivé účinky estragonu


Estragonem dochucujte pokrmy jen malým množstvím, protože podporuje chuť k jídlu. Možná pro jeho uklidňující vůni se v lidovém léčitelství doporučuje pro snadnější usínání. V lidovém léčitelství se používá i na střevní parazity - bojuje proti škrkavkám a roupům. Estragon také oslazuje dech a dokáže i zmírnit chuť hořkých léků. Pomáhá snížit krevní tlak a snaží se zabránit kornatění cév.



Estragon v kuchyni


Tuto léčivou rostlinku u nás seženete všude. Klidně si ji můžete vypěstovat i za oknem. Můžete si pořídit i sušený estragon, který seženete běžně v supermarketech. Každému pokrmu dodá pikantní aroma. Voní jemně a lehce. Estragon voní podobně jako anýz. Estragon se přidává do vinných či ovocných octů.




Hodí se i k dochucení pečeného masa či nádivky, přidává se i do zeleninových či dušených jídel. Estragon se přidává i do majonézy, hořčice či bylinkového másla. Dokonalou harmonii tvoří s těstovinami a houbami. Skladujte jej na temném a suchém místě při pokojové teplotě. Ideální je uzavřít ho do tmavé skleněné nádoby.




přidejte na:

27. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
zaujímave informácie

majka 16. 08. 2016, 21:34