Dobré rady zkušeného odborníka na hubnutí

  • 17445_smallJak poznat, zda je potravina pro mlsání při hubnutí vhodná? A jak snadno udělat ze zakázaného mlsání dietní mlsání?

    Podle čeho se vlastně pozná, zda je potravina při hubnutí vhodná nebo ne?

    Jak už jste asi slyšel(a), existuje tzv. glykemický index – ukazatel, který udává, zda je potravina při hubnutí vhodná či nevhodná. Obecně můžeme říci, že při hubnutí je lepší mlsat potraviny s nízkým glykemickým indexem.

    Vezměme si 2 příklady a vysvětleme si jejich chování v organismu.

    Příklad nevhodného mlsání při hubnutí: ovocná kobliha posypaná cukrem (vysoký glykemický index)

    Příklad vhodného mlsání při hubnutí: neslazené müsli s mlékem (nízký glykemický index)

    Základní rozdíl spočívá v procesu trávení:

    Kobliha:

    Kobliha se stráví rychle a všechna glukóza se za krátkou dobu uvolní do krve. Krevní cukr tak rychle stoupne. Během 10 minut po koblize tak máme pocit příjemného zasycení.

    Bohužel během 30 – 60 minut krevní cukr opět klesne na hodnoty, na kterých byl před koblihou.

    Ve výsledku tak pocítíme již během půl hodiny po snězení koblihy opět hlad. Za další půlodinu již přeroste hlad ve velký hlad, protože inzulínu se zpravidla podaří zahnat cukr ještě níže, než tam, kde byl před konzumací koblihy.

    Navíc protože proces trávení probíhá u koblihy rychle, rychle se nám vyprázdní žaludek a to také přispěje k našemu hladu.

    Müsli:

    Müsli se naopak tráví déle, protože obsahuje složitější cukry a ty se nejdříve musí v žaludku rozložit. Glukóza se tak uvolňuje déle – díky tomu máme déle pocit systosti.

    Tím, že proces trávení trvá déle, žaludek máme i déle plný a to také udrží náš pocit systosti. Navíc vláknina, která je obsažená v müsli, má tendenci navazovat v žaludku vodu a zvětšovat tak svůj objem.

    Ve výsledku máme po müsli mnohem déle pocit systosti a stálejší krevní cukr.

    Jak Vašemu mlsání snížit glykemický index?

    U některých mlsání to opravdu lze. Pokud například rád(a) mlsáte čokoládové mléčné dezerty, jednoduše si do nich přidávejte 1-2 lžičky žitných otrub a před nebo po konzumaci vypijte 200 ml vody. Tím dezertu výrazně snížíte glykemický index.

    Trávení bude probíhat déle a krevní cukr bude stabilnější. Pocit systosti Vám garantovaně vydrží mnohem déle.

    Takový ovocný nebo čokoládový jogurt s otruby je pak naprosto ideální mlsání během hubnutí.

    Jak zvládnout mlsání při hubnutí i bez pevné vůle:

    Důležité je si uvědomit, že při rozhodování hrají roli opravdu maličkosti. Často sáhneme po tom prvním, co v ledničce vidíme. Rozhodujeme se nejen podle toho, na co máme největší chuť, ale také podle toho, co nemusíme složitě připravovat.

    Bohužel často nesáhneme po ovoci nebo zelenině jen proto, že se musí umýt, oloupat, nakrájet… zatímco oplatky jsou připravené k okamžité konzumaci.

    Abyste opravdu mlsal(a) to, co je pro hubnutí vhodné, potřebujete si dietní mlsání přichystat tak, aby bylo jako první po ruce. Jednoduše si vyberte některou z těch zdravých pochoutek – může to být ovoce, cereálie, oříšky apod.

    Můžete si například nakrájet jablka na menší kousky (akorát do pusy), vložit je do mísy, pokapat citrónem a pak je nechat na lince. Kdykoli dostanete chuť na sladké, automaticky sáhnete po kousku jablka a na kalorické bomby ani nezačnete myslet, protože jablko je k dispozici jako okamžitá odpověď na chuť na sladké.

    Když budete mít to správné mlsání vždy po ruce, ušetříte si spoustu nervů a rozhodování.

    V našich poradenských centrech denně pomáháme běžným lidem zhubnout na jejich vysněnou váhu a zformovat přitažlivou, štíhlou postavu.

    S pozdravem

    Bc. Robin Krejčí

převzato od Bc. Krejčího, jehož rady pravidelně odebírám, kdo má zájem,  je ochoten posílat rady na meil na různá témata, týkající se zdravé výživy. Myslím, že je to zatím nejlepší odborník, kterého jsem potkala, já jsem to dříve nepotřebovala, takže tolik zkušeností nemám, nezajímala jsem se,ale  teď ano. Zprávy jsou zasílány bezplatně, po registraci.

<!--#main-->

přidejte na:
Roxana

31. 12. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Roxana
No, Ajajo, zrovna Ty se bát nemusíš, zda Tvé recepty jsou jedlé! Dnes se chystám taky na obrovskou procházku, tak to asi dojdeme na náměstí (50 m) a zpět.

Roxana 01. 01. 2010, 13:33

Ajaja
Ano, jeden nerad přemýšlí, když ho chutě popadnou, tak jde a taky popadne, co mu přijde první pod ruku. No a pak taky hraje roli asi i osobní náhled na problém - před chvílí jsem brouzdala v receptech redukčních, zde. No a žasla jsem, že mezi nimi jsou věci z listového těsta a se smetanou - obé je tučné, a tudíž neredukční....

Ajaja 31. 12. 2009, 17:25

Roxana
Jo to znám, když mne "to" chytí, jistě přemýšlím o tom, jak dlouho to bude ležet v žaludku či co bude dál, já to jdu okamžitě shánět. No a o těch receptech, co tam kdo zaškkrtne, to tam holt je....třeba nesmysly, ale je fakt, že někdy se nechytám,ovšem nebudu tvrdit o smetaně že je redukční.

Roxana 31. 12. 2009, 21:48

Ajaja
Redukční, neredukční, hlavně jestli mi to bude chutnat a v nejhorším přidám vycházku navíc :-) Ale fakt je, že když tady některé ty věci čtu, tak když pak dávám vlastní recept, tak si taky říkám, jestli je to "jedlé" i pro jiné... :-)

Ajaja 01. 01. 2010, 12:26

Ajaja
No já už mám vycházku za sebou - pes mě mimořádně vytáhl už před pátou ranní (odčervovali jsme, taky si čistil i žaloudek a potřeboval trávu....), ač jindy chodíme nejdříve po osmé... Teď už mají službu pánové.... udělala jsem jim na cestu koktejlík, aby se jim šlo veseleji, když je venku tak hnusně - aspoň tady se mlha od rána nezvedla.

Ajaja 01. 01. 2010, 16:38

Roxana
U nás je takové truchlivo (mluvím o počasí), leč mlha ne, došli jsme dost daleko a jsem ráda, jsem lenoch a tohle mi prospělo.

Roxana 01. 01. 2010, 18:40

Ajaja
Tak jsem se k tomuto článečku po dlouhé době vrátila a usoudila jsem, že ač mi z něj v paměti moc nezbylo, jsem dle něj připravena mlsat - mám tu totiž nachystaný kousek melounu... :-)

Ajaja 23. 01. 2010, 18:02

Roxana
Správně!!!!!! Já zase měla čokoládu:-((((

Roxana 23. 01. 2010, 18:42

Ajaja
Taky dobrá zeleninka... :-)))))

Ajaja 23. 01. 2010, 18:49

Chybějící obrázek
Hezký den :) kde prosím najdu email na pana Bc. Krejčího?

miiwako 02. 09. 2012, 15:17