Dobré rady na vánoce a nejen na ně

Vanilkové rohlíčky nedělejte příliš na krajích tenké a špičaté, ať vám nezhnědnou a nelámou se.

Kynuté těsto před konečným zpracováním nesmí být příliš řídké, ale naopak, pokud jej vymícháváte, tak raději řídké, mouku domícháte později, proč se zbytečně namáhat.

Sice mám pekárnu na chleba, ale naučila jsem se koláče a ostatní kynutá těsta zadělávat v míse a uhnětat hnětačem, sama jsem se divila, jak bylo těsto krásně hladké, krásně kynulo a bylo to i zábavné a bez námahy.

Těsto  před pečením potřete vodou či smetanou, aby bylo lesklé, žloutek - bez bílku dodává ještě větší lesk.

Pečené kynuté výrobky potřu lehce rozpuštěným kvalitním máslem. Zjemní a krásně vypadají.

Mouku a cukr na pečení vždy prosijte, těsto je provzdušněné a pečivo lepší.

Že všechny přísady dáme do jedné místnosti, aby měly stejnou teplotu asi nemusím nikomu říkat. Alespoň hodinu a ideální teplota je asi 20 stupňů.

Když vařím vajíčka a jsou z lednice, dám je do teplé vody v kastrolu, přidávám stále teplou, až se prohřejí, i tak tam dám ocet a sůl a nepraskají mi. Je to hlavně prudkou změnou teploty.

Vejce se dají nahradit kukuřičnou moukou, asi lžička za jedno vejce, či trochou jemné strouhanky, při obalování řízků použiji mléko či pivo a nikdo nic nepozná.

V poslední době různých technických vychytávek jsem dost upustila od šlehání sněhu. Dám-li šlehat delší dobu celá vejce, mám méně nádobí, práce a výsledek je stejný.

přidejte na:
Roxana

06. 12. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář