Dlouhá zima, únava a esenciální oleje

20952_small

Letošní zima vyvádí pěkné kousky. Ohlásí se  mohutnou kalamitou  už 15. října, trvá dlouho a v březnu místo sbírání prvních bylinek, vylezu ráno do -14 st. C a mrznu v zimní bundě, brodíc se sněhem.

Letos jsem nějak zanedbala solárium (anebo mi ho zprotivili neustálými řečmi o jeho nebezpečí v televizi) a cítím se unavená, bez nálady a síly. Solárium mi totiž docela pomáhalo od únavy.

Je tu ještě jedna možnost - kromě jiných, AROMATERAPIE.

Esenciální  oleje jsou hodně koncetrované, proto jsou i drahé. Vyrábí se z květů, plodů, kůry  a kořenů rostlin pro psychologické léčení.

Nejběžnější je masáž těmito oleji, která odstraňuje únavu, či koupel s několika kapkami oleje ve vodě (olej volíme podle toho, jaké od něj chceme účinky), má i další výhody, pokožka je jemná a tělo uvolní.

Namátkově jmenuji Bazalku, která je antidepresivní (častá příčina špatné nálady a únavy) a posiluje nervový systém. Olej bývá smíchán se santalovým dřevem, levandulí, šalvějí, muškátem, limetkou, meduňkou a bergamotem, proto nepřehánějme množství oleje ve vodě, pokud máme citlivou pokožku.

Bergamot je sedativní  a antidepresivní. Působí proti stresu. Může být kombinován s jalovcem, jasmínem, mandarinkou, levandulí, muškátem, heřmánkem, majoránkou a citronem.

Eukalypt pomáhá odstraňovat otoky, rovněž je kombinován podobnými esencemi. Epileptici by jej neměli používat, jinak je povzbuzující.

Levandule pomáhá při kolísání nálad, reguluje CNS, a uklidňuje stres. Pozor, pokud máte nízký tlak, je možné, že může způsobit apatii.

Olejů je hodně a doporučuji vám nějaký vyzkoušet, odborníci a letáčky vám jistě dodají potřebné informace o tom, co se  právě pro vás nejvíc hodí.


57448_medium Anebo tak???

Zdroj: literatura - Boj proti stresu - série přírodní léčby

přidejte na:
Roxana

10. 03. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
tepito
Mám moc ráda citrusové vůně-vždy mě nakopnou.Na nachlazení používám eukalyptus.

tepito 13. 03. 2010, 11:53

Ajaja
Nebo černou borovici... A taky se mi osvědčila hadí mast - namažu spánky a chřípí nosu ...

Ajaja 27. 03. 2010, 18:11

tepito
černou borovici neznám-vyzkouším,dík za tip.

tepito 27. 03. 2010, 19:36

Roxana
Taky neznám, ale jednou jsme měla něco, co mi doporučla prodavačka, prvně jsem koukala, protože v přírodě ta rostlina vůbec nevoní. Jenže prodavačka měla pravdu, to bylo něco, co mi naprosto vyhovovalo a já nevím co to bylo! Dávala jsem to i do takového odpařovače, jak bliká, to bylo krásné večery - idylka. Tady máme vlhko bez zvlhčovače, ale nevoní.

Roxana 27. 03. 2010, 20:22