Den matek se blíží

Zanedlouho máme opět důvod slavit a to Den matek. Každou druhou květnovou neděli mají všechny maminky svůj den. Kromě kytiček a přáníček si všechny mamky jistě na něčem dobrém pochutnají, a nebo vám právě ony připraví něco dobrého k jídlu.

60564_medium

Foto: cookisses.blogspot.com

Už ve starém Řecku

Ženám, jako dárkyním života, vzdávali poctu již ve starém Řecku. Velice staré zmínky o oslavách tohoto dne pocházejí také z Anglie, kde se ctí Mateřská neděle. Mezinárodním se tento svátek stal až ve 20. století a to na počest Anny Reevers Jarvisové, která bojovala za práva matek celý život. V roce 1912 vyhlásil první oficiální oslavu Mezinárodního dne matek americký prezident Woodrow Wilson. U nás neměl Den matek vždy jistou kolonku v kalendáři. Začal se slavit na popud Alice Masarykové v roce 1923, ale s příchodem komunismu jej vystřídal Mezinárodní den žen. Nyní si ženy mohou užívat svátky oba.

Dort pro maminky

Každou maminku určitě potěší nějaká ta sladkost, zkuste místo bonboniéry upéct dort. Nejde o nijak složitý recept, jistě to hravě zvládnete.

Ingredience: 150 g krystalového cukru, 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 balení Ramy Cremfine ke šlehání, čerstvé ovoce na ozdobu dortu, 1 balení dortové želatiny, hoblinky hořké čokolády

Jak na to: Rozšlehejte vejce s cukrem a lžící vody do pěny. Polohrubou mouku smíchejte s kypřícím práškem do pečiva a pak opatrně smíchejte s vyšlehanou pěnou. Pokud to půjde, připravte si srdcovou formu, vymažte ji a naplňte těstem. Korpus pečte ve vyhřáté troubě na 180 C° asi 25 minut.

Přichází na řadu Rama Cremfine, je třeba ji vyšlehat a nechat chvíli v chladu. Potom ušlehanou Ramou potřete rozpůlený dortový korpus, můžete potřít také vrchní část korpusu po obvodu. Už jen zbývá dort nazdobit. Připravte si čerstvé ovoce a naskládejte jej na vrchní korpus, ovoce zalejte dortovou želatinou a ozdobte čokoládovými hoblinkami.

Pralinky pro maminky

Maminku jistě potěší také marcipánové pralinky s čokoládovou náplní. Tyhle budou chutnat všem, jen se po nich zapráší.

Ingredience: 150 g oloupaných mandlí, 200 g moučkového cukru a ½ bílku

Na náplň: 100 g mléčné čokolády, 100 - 150 ml šlehačky, 1 polévkovou lžíci rumu nebo rumové aroma, 1 polévkovou lžíci mletých pistácií

Jak na to: Mandle nameleme najemno nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým moučkovým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto. Náplň do pralinek si připravíme tak, že šlehačku nalijeme do malého kastrůlku, položíme na plotýnku a pozvolna přivedeme k varu. Poté odstavíme z plotny a položíme na prkénko. Do šlehačky začneme postupně přidávat kousky mléčné čokolády. Když se nám čokoláda ve šlehačce rozpustí, položíme kastrůlek zpátky na sporák a znovu přivedeme k varu a opět odstavíme. Do směsi přidáme mleté pistácie, ale použít můžeme i jiný druh oříšků. Náplň necháme vychladnout, poté jí plníme marcipánové pralinky. Ke tvarování pralinek můžete použít tvořítka na led.

Všem maminkám i babičkám přejeme k jejich svátku stálý úsměv na tváři.

přidejte na:
Kate

30. 04. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář