Ajax-loader

Čokoláda aneb výlet do Prahy na kurz pralinek v ChefParade

A je to tady, můj výlet na kurz pralinek. Tolik jsem se na něj těšila a najednou stojím před dveřmi studia a pojímá mě mírná tréma. V hlavě se mi honí myšlenka, jací budou lidé, se kterými v kurzu budu, půjde mi to? A tak beru za kliku, a jakmile procházím dveřmi, veškerá tréma odpadá.

61141_mediumVítá mě milý mladý hoch s úsměvem od ucha k uchu a ihned se studiem line velmi příjemná atmosféra. Všichni jsou milí a v dobré náladě. Jde vidět nadšení a chuť se kurzu zúčastnit.
Kuchyňské studio ChefParade je nablýskané a vše promyšlené do posledního detailu. Jsme vybídnutí, abychom si odložili a tak vcházíme do místnosti, kde místo výhledu z oken je úžasná knihovna plná těch nejvybranějších receptů. Nevím, kterou bych ve chvilce volna vzala do ruky dříve.

61140_mediumJedenáctá hodina odbíjí a tak se jde na věc. Na dvou pultech máme již vše připraveno a tak můžeme začít. Rozdělíme se do dvou skupinek, ve kterých dále pracujeme. V dnešním kurzu se nebude učit temperace čokolády, proto ji máme již připravenou. Trochu jsem si oddychla, jelikož vím, že temperance čokolády je tak trochu alchymie, která vyžaduje trpělivost a přesný postup. Čeká nás tedy jen krásný úkol a to vytvořit tři úžasné krémy a vyrobit malé, lesklé a sametově lahodné bonbonky.
Při přípravě krému se střídáme a povídáme si. Učíme se zpracovat vanilkový lusk a k mému překvapení se dozvídám, že zrníčka lusku se vyhazují. Správně se tedy používá jen lusk. Ten dáme vařit se smetanou a nakonec ji nalijeme na čokoládové pecičky, které máme nachystané ze dvou obrovských pytlů plných čokolády. Směs musíme rychle míchat, a ač se to nezdá, je to pěkná makačka. Do každé směsi přidáváme také med, což se mi jako náhražka cukru velmi líbí. Přiléváme brandy, vymícháme a nakonec směs putuje do chladničky k vychlazení.

61142_mediumA abychom to měli přijednom, uděláme si i druhý krém. Postup je skoro stejný, pouze s tím rozdílem, že do krému přidáváme máslo a místo brandy lijeme Amaretto. Při receptu se mi zdá, že tam patří mnoho alkoholu, ale při ochutnávání je to tak akorát. Průběžně si kontrolujeme, jak postupuje druhá skupina a zjišťujeme, že náš krém se chová jaksi „divně“. Pan Nevtípil, který nás kurzem provází se na ten „zázrak“ musí jít podívat, protože takový krém ještě v životě neviděl. Ale shodneme se na tom, že krému je dost, tak uvidíme, jak to dopadne.

Nakonec se pouštíme do posledního krému, který má opět podobný postup, akorát že ve smetaně povaříme 3-4 kávová zrníčka. Říkám si, tak málo? Ale jakmile se krém uleží, chuť je naprosto vyvážená a naprosto dokonalá. Má přesně to, čemu se říká „ocásek“.

61145_mediumKrémy se chladí a my jdeme na přípravu samotných pralinek. Rozebereme si formy a už se učíme jak formu vylít. Postup provází spousta detailů, které když nedodržíte, pralinky se nepovedou. Naplněnou formu oklepeme o pracovní stůl a následně vylijeme. Ne, nebojte, není to zbytečná práce. Forma se oklepává, aby se vytratily všechny případné bubliny. Jakmile formu vylijeme, tak ji očistíme a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím si připravujeme krémy do cukrářských sáčků, a jakmile jsou formy ztuhlé, plníme je krémy. Každý máme jiný krém a učíme se, jak správně formu plnit. Opět dáme vychladit a zahladíme, aby krém netrčel z formy.

61144_mediumMezi chlazením krému si povídáme, jak jinak než o vaření a vše doprovází velmi příjemná atmosféra, doplňovaná spousty zážitků pana Nevtípila z různých kurzů.
Krémy máme tuhé a tak naposled formičky zalijme čokoládou, zahladíme a opět chladíme. Proces je krapet zdlouhavý, ale pro tu chuť se to rozhodně vyplatí.
A je to tady, finální část, tolik očekávaný okamžik, kterého se všichni bez vyjímky taky trochu bojíme. Postupně bereme své formy a povrch očišťujeme od přebytečné čokolády, nakonec formu otočíme a pořádně s ní bouchneme o pracovní stůl. A už to lítá, pralinky vypadávají a my máme radost jako malí.

Všem se oddychlo, že se nám pralinky povedly a jsou krásné, ochutnáváme, až máme boule za ušima. Své výrobky si skládáme do krabiček, abychom se mohli pochlubit i doma, jak jsme byli šikovní.
A tak se se všemi loučím a pádím na vlak, který mi za chvíli vyjíždí směr domov, s pocitem krásně stráveného dopoledne, plná informací a s krabičkou výrobků, které snad přežijí i cestu v teplém vlaku.

S velkým díky serveru sRecepty i ChefParade

(pro sRecepty napsala naše uživatelka Sonia)




Fotogalerie

Šéfredaktor

27. 08. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Nemoci a jejich léčba

Nemoci a jejich léčba

Dovolila jsem si v této době, kdy nás napadají různé choroby, dát sem několik - dost ... lidových a osvědče...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře