Co si dáme na Velikonoce?

Rok je fuč a Velikonoce jsou opět tady. Ale co pořád na Velikonoční oběd vařit? Není nutné každý rok držet tradici a cpát si břicho jedním a tím samým obědem. Můžete uvařit něco lehkého, využijte první bylinky, které rostou na zahradě. Zkrátka můžete vykouzlit chutný, ale lehký a zdravý jarní oběd.

57668_medium

Dáme si polévku

Na slavnostním stole nemusí být kuřecí nebo hovězí vývar. Zkuste třeba hráškový krém, můžete jej doplnit sýrovými nočky nebo jen tak ozdobit zakysanou smetanou. Co budete potřebovat? Recept není nijak náročný. Stačí brambory, smetana, zeleninový vývar, mražený hrášek, mletý bílý pepř, mrkev a vegeta. A jak na to? Oloupané a nakrájené brambory dejte vařit do zeleninového vývaru. Po změknutí přidejte hrášek. Trochu hrášku si odložte na později. Polévku rozmixujte a provařte. Ke konci přidejte smetanu, sůl, pepř, vegetu, zbylý hrášek a mrkev. Pro pěkný vzhled můžete z mrkve nakrájet tenké dlouhé proužky. Polévku nechte projít varem a je skoro hotovo. Teď ještě sýrové nočky. Připravte si střídku z housky nebo rohlíku a zvlhčete ji mlékem. Přidejte nastrouhaný sýr, vejce a skočte na zahradu nebo do květináče pro bylinky. Nasekejte je najemno a přidejte do těsta. Nočky tvořte lžičkou a vařte v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou.

 

Jdeme na hlavní chod

57670_mediumJe libo kuřecí, jehněčí nebo králíka? Koukneme na všechno.

Výborný tip jsou kuřecí roládky s brokolicí. Kuřecí maso sní snad každý, takže jistě neurazíte. Vaření vám zabere asi 50 minut. Z lednice vytáhněte kuřecí prsa a nakrájejte je na plátky stejné velikosti. Plátky naklepejte, posolte, opepřete a můžete je potřít hořčicí, ta dodá ten správný říz. Teď je čas na brokolici, rozdělte ji na menší růžičky a krátce spařte v osolené vroucí vodě. Aby byly roládky barevné, přidejte žlutou či červenou papriku. Uložte brokolici s paprikou doprostřed masa, srolujte, zabalte do slaniny a zpevněte třeba párátkem. Rozpalte olej a opékejte roládky asi 10 minut ze všech stran. Poté ještě duste 15 minut. K roládkám se hodí brambory, ale klidně je podávejte se zbylou brokolicí a vařenou mrkví.

57669_mediumHoldujete jehněčímu? Tak vyzkoušejte jehněčí kotlety s tymiánem. Tymián dle libosti vyměňte za jinou vámi oblíbenou bylinku. Pro čtyři osoby bude stačit 800 gramů jehněčích kotlet. Co dál kromě kotlet? Samozřejmě čerstvý tymián, česnek, toastový chléb, sušená rajčata, parmazán, sůl, pepř, olivový olej, cibuli, cherry rajčata, malou cuketu a červené víno. Tymián a česnek a sušená rajčata nakrájejte najemno. Trastový chléb nadrobte do misky. Přidejte parmazán, tymián, česnek a rajčata. Kotlety můžete zlehka naklepat, osolte je, opepřete a zprudka opečte na olivovém oleji. Spolu s výpekem kotlety dejte do zapékací formy a potřete směsí s tymiánem. Do formy přidejte i cherry rajčátka, nakrájenou cibuli a cuketu. Celou dobrotu zalijte vínem a pečte 20 minut při 190 °C.

K jarním svátkům patří také králík. Lze ho připravit na několik způsobů. Vyzkoušejte například králičí guláš. Opět nic složitého. Nachystejte cibuli, králíka, olej, bobkový list, koření na guláš, mletou pálivou papriku, vývar z kostí, masox, černý pepř, česnek, sůl a hladkou mouku na zahuštění. Králíka vykostěte a maso nakrájejte na kostky. Na rozpáleném oleji orestujte cibuli, maso. Přidejte gulášové koření a pálivou papriku. Po opečení, maso podlijte vodou nebo vývarem z kostí, do hrnce hoďte i masox a bobkový list. Guláš občas promíchejte a duste do poloměkka. K zahuštění guláše použijte mouku rozšlehanou ve vodě, dejte pozor na hrudky. Vařte dokud není maso měkké a na konec ochuťte česnekem.

Sladká tečka nesmí chybět

57671_mediumPřekvapte plněnými velikonočními zvířátky z odpalovaného těsta. Stačí trocha fantazie a suroviny. Na 20 kusů budete potřebovat 100 g másla, 5 vajec, 200 g hladké mouky, sůl a tuk na vymazání plechu. Náplň udělejte z  250 ml smetany ke šlehání, 300 ml mléka, jednoho sáčku vanilkového pudinku a 100 g cukru krupice. Jdeme  na těsto. Do čtvrt litru vroucí vody přidejte sůl, máslo a nakonec vmíchejte mouku. Teplotu snižte a těsto důkladně provařte za stálého míchání. Až se těsto přestane lepit na stěny hrnce, nehte jej vychladnout a přidejte vejce. Natlačte těsto do cukrářského sáčku. Zvířátka dle libosti a šikovnosti stříkejte přímo na plech. Až se zvířátka povedou, upečte je při 200 190 °C dozlatova. Krém na plnění uděláte z tuhé šlehačky a pudinku. Do pudinku po uvaření vmícháte šlehačku. Nakonec zvířátka rozříznete a naplníte.

Zdroj fotografií: https://www.freeimages.com/

přidejte na:
Kate

11. 04. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář