Co (ne) můžeme strávit

V moderní době se vyskytují i moderní kombinace surovin pro přípravu pokrmů. Naše babičky a dědečkové si takové kombinace neuměli ani představit, natož aby je připravovali či dokonce jedli. Otázka je, zda jsou tyto nové kombinace pro lidské tělo přijatelné, popřípadě jaké kombinace jsou tedy pro náš organismus vhodné?

35218_medium

Co se týče kombinace jídel

Obecně známé kombinace jídel jsou podle dietologů otázkou národních zvyklostí a tradic. Ideální kombinace jídla a nápoje neexistuje. Jedině ze senzorického hlediska, kdy se například určitý typ vína hodí k určitým pokrmům. Ale pokud si dáte k rybě víno červené, je to jen vaše věc. Logiku z hlediska výživy má kombinace piva a tučných nebo sladkých jídel. Díky hořké chuti a nízkému obsahu sacharidů podporuje trávení těžkých jídel a váže některé toxické látky.

Kombinace potravin jsou žaludku jedno

Ačkoli se vám zdá nemyslitelné nebo dokonce nechutné zkombinovat například čočku nakyselo a kefírové mléko nebo bramborový salát a chléb s marmeládou, věřte, že i takové hrůzy jsou vašemu žaludku úplně jedno. Naopak, při návštěvě oslav, poutí a podobných akcí si podobné jídla dopřejete aniž si to neuvědomíte.

Nabídka jídel z celého světa

S obrovskou nabídkou nových typů jídel ze všech koutů světa se zároveň mění i stravovací návyky a to většinou pozitivně. V České republice průměrně roste roční spotřeba ovoce a zeleniny, což je způsobeno právě širokou nabídkou exotických druhů ovoce. Podobně je to s rybím masem.

Hrozící alergie z potravin exotického původu

Exotické potraviny, ať jde o koření, ovoce a zeleninu nebo maso z exotických zvířat mohou způsobit potravinovou alergii. Všechny tyto suroviny mají jinou látkovou stavbu něž potraviny, na které je náš organismus zvyklý. Přítomnost neznámých látek může vyvolat alergickou reakci vzhledem k tomu, že nejme vybaveni odolností vůči těmto látkám. Ovšem není řečeno, že každý kdo sní exotické jídlo bude mít alergii. Jde o individuální reakci každého organismu.

Jakými doporučeními se řídit?

Vyšlo mnoho publikací, které doporučují nejrůznější kombinace jídel a jídel a nápojů. Neberte však tyto doporučení až příliš vážně, protože každý autor má většinou svá vlastní doporučení. Čím se tedy řídit? Naslouchejte vlastnímu tělu, samo vám řekne co, kdy a v jakém množství potřebuje. Rozhodně se nebojte kombinovat i nestandardní potraviny.

Výživová doporučení se čas od času mění

Není to tak dávno, co odborníci na výživu kritizovali konzumaci vajec kvůli obsahu cholesterolu. Dnes je všechno jinak, pověst vajíček byla očištěna. Podle britských vědců můžeme beze strachu konzumovat vajíčka denně. Vejce obsahují mnoho cenný minerálních látek a vitaminů, jsou přirozeně nutričně nejbohatší potravinou. Nebojte se, že vejce zvyšují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi. Mnohem více na hladinu cholesterolu působí nasycené tuky obsažené ve vepřovém sádle, másle a v tučných mléčných výrobcích. Podle britských expertů si s klidným svědomím můžete dopřát i tři vejce za den.

přidejte na:
Kate

13. 09. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Ano, dostupnpost cestování + globalizace ve výrobě a službách, modernizace dopravy apod. umožnily věci dříve nemyslitelné. O to více je třeba důvéřovat tělu, že ví, co dělá, když žádá to či ono, bez ohledu na to, jak velí módní trendy...

Ajaja 19. 09. 2010, 12:10