Čím nahradit cukr


Kdo z nás nemá rád sladké dobroty, které si s chutí každý z nás dopřeje? Měli bychom si ale položit otázku, kterému cukru dát vlastně přednost? 

Pravdou je, že cukr obsahuje energii, kterou potřebujeme k přežití, ale nadměrná spotřeba způsobuje rovněž zdravotní problémy jako obezitu, cukrovku a vysoký cholesterol. Může přispívat také k náladovosti, zhoršené schopnosti učení, úzkostným pocitům, depresím a bolestem hlavy. Dále snižuje výkonnost svalů a také oslabuje imunitu. Bohužel většina z nás cukr ve stravě přijímá ve zvýšené míře. Lidský organismus je schopen využít dva druhy energie. Tím prvním je tuk, který je základní a na druhém místě jsou sacharidy neboli cukry. Rafinovaný bílý cukr neobsahuje žádné živiny, naopak způsobuje v organismu úbytek vápníku a různých minerálních látek, aby se v těle mohl zpracovat. Vyvstává proto otázka čím jej nahradit. Přírodní sladidla obsahují vitamíny, minerály, enzymy, aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, ale i tady platí heslo „ všeho s mírou “. 

Vhodná přírodní sladidla 

Přírodní třtinový cukr 

Na rozdíl od bílého cukru obsahuje minerální látky, vitamíny a také zdravou melasu. Najdete ho někdy pod názvem „ raw sugar”. Má lehce karamelovou chuť, čímž je i chutnější než bílý cukr a také příjemně voní. Výborně se hodí ke slazení teplých i studených nápojů (kávy,čaje, koktejlů nebo domácích limonád), na přípravu pokrmů či zdobení pečiva. 

Javorový sirup 

Je oblíbeným a zdravým sladidlem. Čím je barva světlejší, tím je jemnější s méně intenzívní vůni a chutí. Světlý se dá použít na všechno, tmavý spíše na pečení. 

Agávový sirup 

Je mnohem sladší, proto můžete dávkovat méně. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a obsahuje mnoho látek zdraví prospěšných. Můžete jej použít do těsta, jogurtů a také k oslazení nápojů. 

Med 

Rovněž obsahuje řadu minerálů a vitamínů a je dobrým zdrojem energie. Ve výživě dětí je cennou potravinou a má také pozitivní vliv na naše zdraví. Můžete s ním ochucovat různé potraviny nebo ho využít při přípravě zeleninových a masitých jídel. 

Stévie 

Je nekalorické sladidlo na přírodní bázi vhodné i pro diabetiky. Nezpůsobuje kazivost zubů. Kromě své sladké chuti má i protizánětlivé účinky. Slouží zároveň jako sladidlo i lék. Má nulovou energetickou hodnotu. Přidat ji můžete do ovocných salátů, dortů, sladších omáček nebo ke slazení nápojů i marmelád. 

Kokosový cukr 

Je bohatý na vitamíny skupiny B, minerály jako draslík, zinek, hořčík a železo. Obsahuje také antioxidanty. V kuchyni se přidává do cereálií, zákusků, používá se při pečení. Hodí se jako sladidlo horkých a studených nápojů. Působí blahodárně na organizmus a podporuje imunitní systém. Je všeobecně známo, že bílý cukr škodí našemu zdraví a proto zkusme zařadit do jídelníčku něco méně škodlivého. Ulevíte svému tělu a také se budete cítit lépe. 
přidejte na:

04. 09. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář