Chutnají vám brusinky?

Brusinky jsou červené bobulovité plody stále zelených keřů. Jsou rozšířeny ve střední a severní Evropě, v Pyrenejích, Apeninách, na Balkáně, také v Asii a Americe. U nás se vyskytují ve vyšších polohách. Zrají od července do září, největší léčebné účinky mají brusinky čerstvé nebo sušené.

23860_medium

Poklad v brusinkách

Brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a minerálních látek jako je draslík, hořčík, vápník, sodík, železo, fosfor. V menším množství se zde vyskytuje také nikl, jod a chrom. Významný je obsah antioxidantů, především tříslovin a flavonoidů. V brusinkám nalezneme také kyselinu jablečnou, citrónovou a benzoovou, dále barviva karotenoidy a anthokyany.

 

Léčebný účinek brusinek

Díky obsaženým látkám se brusinky dají využít k léčbě zánětu močového měchýře, předcházejí vzniku zubního kazu, žaludečních vředů a virových infekcí. Nejúčinnějším antioxidantem v brusinkách je proanthocyanidin, působí proti bakterii Helicobacter Pylori, která příčinou vzniku žaludečních vředů. Preventivně lze brusinky užívat jako potravinu, nápoj nebo ve formě léčebných suplementů proti:

-         zubnímu kazu

-         při zvětšené prostatě

-         při inkontinenci

-         v těhotenství

-         při oslabení imunity

-         při zvýšené hladině cholesterolu

 

Pokud brusinky užíváme léčebně zabraňují vzniku, případně zmírňují bakteriální onemocnění močových cest, podporují funkci močového měchýře. V případě inkontinence zpomalují rozklad moči, čímž brání vzniku nepříjemného zápachu. Brusinky působí proti kornatění tepen, proti herpetickým virům a ochraňují játra před působením volných radikálů. Dají se také využít k léčbě horečky, zažívacích obtíží a otoků. Brusinky se nedoporučují každému. Při nadměrné konzumaci brusinkového džusu se může vyskytnout průjem, brusinková šťáva zvyšuje riziko tvorby ledvinových kamenů. Dokonce mohou narušovat účinky léků na ředění krve.

 

Brusinky v kuchyni

Brusinky se konzumují většinou v syrovém stavu. Lze je zavařit nebo z nich připravit marmelády, šťávy, omáčky a kompoty. Můžeme jimi dochutit műsli, obilné kaše, jogurty a čaj. Jestliže potřebujete rychlý zdroj energie, sáhněte po sušených brusinkách. Nejčastěji se brusinky využívají při přípravě divočiny, například do srnčího ragú. V Americe se každoročně připravuje na Den díkuvzdání krocan s tradiční brusinkovou omáčkou. Brusinky můžeme uchovávat také v mrazáku, čerstvé v chladničce, vydrží i při pokojové teplotě. Kromě plodů lze využít také listy k přípravě čajů a obkladů.

přidejte na:
Kate

06. 05. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
U nás nesmí brusinky chybět u svíčkové, u některých minutek, u hermelínové hrušky (viz recept zde), také je používám místo hrozinek....

Ajaja 08. 05. 2010, 21:08

Chybějící obrázek
Tak svickova bez brusinek.... to si nedokazu predstavit. Dodavaji tomu jidlu totiz takovou jedinecnou chut. :)

Robin Bortlík 11. 05. 2010, 10:05

Ajaja
A i teď mám na stole aspoň pár sušených a zobu... a zobu... a zobu....:-))

Ajaja 12. 05. 2010, 06:55

Roxana
Já za jejich nejdůležitější vlastnost pokládám, že jsou účinné při zánětech močových cest. Zobat je, a dokonce už na to i přišli Farmaceutové, takže je nespočet čajů a tobolek z nich výrobků v lékárně. Hlavní je, že pomohou.

Roxana 23. 02. 2011, 14:42

Ajaja
Jj, říká se to....

Ajaja 24. 02. 2011, 17:26

Chybějící obrázek
Brusinky miluju, zobu je denně, samotné, v čokoládě, v jogurtu v tvarohu místo rozinek, když jsou z dobrou cenu nakoupím si do zásoby i kilo.:)Rozhodně lepší než všelijaké průmyslové pamlsky plné hnusného tuku a rafinovaného cukru.Blééé.

25. 02. 2011, 09:36

Ajaja
Tak tomu rozumím - také ráda mlsám sušené, raději než bonbony apod.

Ajaja 27. 02. 2011, 10:56

Roxana
Jsou fajn všude, kde se dává kandované ovoce, tedy ale v lese - u nás rostly, nyní je nějak nevidím, mohly být zralé jak chtěly, to jsem měla pusu nakřivo, že jsem se lekla, aby mi to nezůstalo.

Roxana 27. 02. 2011, 20:14

Ajaja
Tak u nás po lese je jich dost...

Ajaja 28. 02. 2011, 18:14