Chia semínka - elixír mládí a vitality


Už jste slyšeli o chia semínkách? Někdo možná ano, jiný se s tímto pojmem setkává poprvé. Pojďme se s nimi seznámit.


Chia = síla


Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské, podobná máku. Pocházejí z Jižní a Střední Ameriky, kde rostou už více než 4 000 let. Spolu s kukuřicí, amarantem a fazolemi tvořila základ jídelníčku dávných Aztéků. Ti vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím, na čemž se ve velké míře podílela právě tato semínka. Užívala se smíchaná s ostatními potravinami, rozmíchaná ve vodě, mlela se z nich mouka nebo lisoval olej. Na dlouhých výpravách jim poskytovala sílu a vytrvalost.


Proč jsou zázračná?


Chia semínka patří mezi superpotraviny. Jsou neuvěřitelně bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a zejména omega-3 mastných kyselin, důležitých pro správnou funkci srdce a mozku. Cení se jako antioxidant, třikrát silnější než borůvky. Obsahují pětkrát více vápníku než mléko, sedmkrát více omega-3 mastných kyselin než losos a dokonce patnáctkrát více hořčíku než brokolice. Najdeme v nich také mnoho fosforu, zinku, draslíku nebo železa. Omezují chuť k jídlu a jsou lehce stravitelná. Mají nadměrnou schopnost vázat na sebe vodu a zvětšit tak svůj objem až dvanáctinásobně. Při styku s tekutinou nabobtnají a vytvoří lehce stravitelný gel, který nejenže hydratuje tělo, ale příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru. Jsou tedy zvlášť vhodná pro diabetiky, sportovce, vegetariány a při zvýšeném fyzickém i psychickém vypětí. Měly by je užívat těhotné a kojící ženy, protože výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání. Neobsahují lepek.


Konzumace chia semínek


Jelikož nemají žádnou specifickou chuť, dají se kombinovat s mnoha druhy pokrmů. Přidávají se do jogurtů, ovocných šťáv, zmrzlin, cereálií, polévek, salátů nebo pomazánek. Když je přimícháte do těsta na pečivo, bude tím více vláčnější.

Neváhejte a zařaďte chia semínka do svého jídelníčku. Stačí 1-2 lžíce denně a vaše tělo vám bude vděčné.


přidejte na:

30. 07. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář