Česnek medvědí

Medvědí česnek je bylina vyskytující se ve střední a západní Evropě, lze jej najít také v severní Itálii, Španělsku, na severu Balkánu, v jižních částech zemí Skandinávie, v evropském Rusku a na Kavkazu. U nás se česnek medvědí objevuje nerovnoměrně. Najdeme jej v severozápadních Čechách a na Moravě. Rostlina má ráda vlhké, na živiny bohaté listnaté lesy. Zelené listy medvědího česneku začínají pokrývat listnaté lesy v dubnu a květnu, kvete bílým květem od poloviny května do června.

22878_medium

Léčivá síla česneku medvědího

Medvědí česnek má stejné vlastnosti jako česnek setý, ale má větší léčebné účinky. Je velice vhodný pro jarní očistné kůry. Z medvědího česneku lze využít listy, nať i cibule. Užívání česneku se doporučuje při nachlazení a onemocněních horních dýchacích cest. Díky obsažených látek má baktericidní účinky. Využívá se při léčbě mykóz, snižuje krevní tlak a brání procesu kornatění cév. Účinný je také proti nežádoucím střevním bakteriím, parazitům a nadýmání. Je vhodné sáhnout po medvědím česneku pokud chceme zničit zlatého stafylokoka. Čerstvé, nasekané listy mají čistící účinek na ledviny, močový měchýř a stimuluje odchod moče. Šťáva z listů působí jako přírodní repetent a podporuje hojení ran.

Látky obsažené v česneku medvědím

Tato bylina je zdrojem mnoha léčebných látek. Obsahuje aminokyseliny allicin a alliin. Alicin vykazuje antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru. V česneku jsou obsaženy také flavonoidy, mají antioxidační účinek. Chrání organismus před vznikem kardiovaskulárních chorob, krevním sraženinám a před vznikem rakovinného bujení. Flavonoidy působí proti virům a bakteriím. Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitamínu C. 100 g rostliny poskytne až 150 mg vitamínu C, což je více než trojnásobná denní doporučená dávka. Česnek obsahuje značné množství jódu, vinylsulfidu, esenciálních olejů, fruktózy, bílkovin a chlorofylu.

Jak medvědí česnek použít?

Pokud chceme česnek použít k očišťovací kůře nebo k odhlenění používáme čerstvé listy. Můžeme je nakrájené dát na chléb s máslem, použít jako koření do polévek, bramborové kaše a podobně. Listy jde také připravit jako špenát nebo salát, k potlačení štiplavé chuti česneku je dobré přidat kopřivy. Místo cibulek česneku setého vyzkoušejte použít cibulky medvědího česneku. V období kdy dochází k chřipkovým epidemiím a při výskytu střevních parazitů se doporučuje popíjet nápoj připravený z medvědího česneku povařeného v mléce. Z nadrobno nakrájených listů medvědího česneku se připravuje víno. Listy se krátce povaří v bílém víně a osladí se medem. Doušky vína popíjíme obden při zahlenění nebo zavodnění.

přidejte na:
Kate

21. 04. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Tak s medvedim cesnekem mam jen dobre zkusenosti, hodi se velmi dobre do salatu. Mame s pritelkyni tajna mista kam na nej chodime. Ale je ho opravdu pramalo, takze to radeji nebudu nikomu vyzrazovat :D

Robin Bortlík 22. 04. 2010, 18:38

Chybějící obrázek
no taky mám místečka kde je Medvědí česnek..a je fakt dobrý..

Lucie 22. 04. 2010, 18:49

Chybějící obrázek
nám hojně roste na zahradě, tak právě řešíme, jak ho pořadně využít:o)

Juryska 01. 05. 2011, 07:52