Červená vs. hnědá čočka

Červená čočka se také přezdívá čočka perská a je rozšířena jak po celé Asii, tak po celé Evropě. Rozdíl mezi známou hnědou čočkou je nejen v barvě, která se vařením změní na žlutou, ale taky ve velikosti. Červená je menší.

59166_mediumČervená čočka je proslavená tím, že se většinou prodává již loupaná a přispívá k lepší stravitelnosti a ke snížení nadýmání, než čočka hnědá. Myslíte si, že když je již loupaná, je méně výživná, než ta hnědá? Nikoliv. I bez chybějící slupky obsahuje mnoho prvků, jako například fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek. Červená čočka je sytější, je vhodná pro diabetiky ale také pro lidi, kteří bojují s nadváhou. Prospěšná je i na zažívání, obsahuje totiž hodně vlákniny.

59165_mediumPro vegetariány je červená čočka druhou neoblíbenější složkou po obilninách. Obsahují také hodně bílkovin a železa, hravě tedy zastanou i maso, které je tak oblíbené u „masožravců“. Velkou výhodou loupaných luštěnin, jako je červená čočka, je její krátká doba přípravy. Na rozdíl od neloupaných luštěnin, kde se doporučuje namočení den předem. Nevýhodou je pouze fakt, že loupaná červená čočka při vaření neudrží svůj tvar, a proto se hodí hlavně do polévek na zahuštění, nebo na přípravu kari. Tepelná úprava této červené lahůdky by vám neměla zabrat více než půl hodiny, ale samozřejmě, jako u všech luštěnin, záleží na doby sklizně, vysušení a také tvrdosti vody.

Jestli jste po přečtení tohoto článku dostali chuť na klasickou čočku s párkem, budeme vás muset zklamat, jelikož na přípravu tohoto pokrmu se červená čočka nehodí, ale pokud s ní chcete zahustit vývar, nebo si ji přidat do salátu, velmi vám to doporučujeme. Při spojení římského kmínu, červené čočky a česneku dostanete doslova svatou kombinaci jídla. Zkuste si například s těmito ingrediencemi usmažit karbanátky. Pouze s tím rozdílem, že maso nahradíte čočkou. Určitě nebudete litovat.

Zdroje obrázků: http://www.coopclub.cz, http://www.nejvic.info

přidejte na:
Sonia

27. 09. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář