Černý bez - vyrobte si domácí sirup nebo limonádu


Bez černý


Už naše babičky věděly, jak je bez užitečný. Nedaly na něj dopustit. Možná jste už zaslechli toto staré přísloví - “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”. Bez je univerzální léčivou rostlinou a měla by mít své místo v každé domácnosti.


Tento rozvětvený keř či stromek mohl vyrůst až do výšky 6 m. Květy jsou bílo-žluté a poznáte je podle intenzivní vůně. Bez kvete od května do června a jeho plody (bezinky) jsou černé kuličky, jenž rostou v trsech. Původně se nacházel v oblasti Kavkazu, pak se rozšířil po celém světě. U nás se kromě nejvyšších poloh vyskytuje téměř všude - na okraji lesů, na loukách, podél cest a vodních toků, v zahradách, na vlhčích půdách a také ho můžete najít v listnatých lesích.







Využití černého bezu


Šťáva z bezinek má výrazně červenou barvu (jako krev). Výhonky bezu pomáhaly zmírňovat bolesti zubů. Když se smíchala ječná mouka s mladými lístky, pomáhalo to léčit popáleniny či pokousání od vzteklého psa. Suché listy se rozemlely na prach, který pomáhal zastavit krvácení z nosu. Bezinky jsou bohaté na cukry, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou, vitamín A, B, C a také kyselinu panthotenovou. V listech je obsažená pryskyřice, glykosidy, sambucin a větší množství vápníku. Květy obsahují třísloviny, kyselinu jablečnou, octovou a valerovou, glykosidy, silice a další. Bez dokáže snížit horečku, skvěle pročišťuje krev, pomůže při revmatismu a bolestech kloubů a má také analgetické účinky.


Vyrobte si domácí bezový sirup


  • Květy černého bezu - 40 ks

  • Převařená studená voda - 6 l

  • Cukr - 4,5 kg

  • Kyselina citronová - 40 g

  • Kyselina sorbová - 1 balíček


Květy nejprve důkladně opláchněte a vložte je do vody, ve které je necháte ideálně 24 h. Pak květy přeceďte přes nějaké plátýnko a přidejte cukr, kyseliny a důkladně míchejte, dokud se vše řádně nerozpustí. Sirup nalijte do vymytých láhví, uzavřete a uskladněte. Můžete jej přidávat do minerálek či sodovek nebo ho můžete přidat i do grogu.




Osvěžte se domácí sodovkou z bezových květů


  • Cukr - 0,25 kg

  • Voda - 4 l

  • Citron - 1 ks (oloupaný)

  • Květy - 4 ks (velké a plně rozkvetlé)


Svařte cukr ve vodě a nechte vychladnout. Pak si připravte velkou či 4 menší sklenice, které mají široké hrdlo. Nalijte do nich vodu s cukrem a přidejte kolečka citronu - pecky tam nedávejte. Pak tam přihoďte květy bezu a přikryjte nějakým papírovým ubrouskem a převažte. Sklenice umístěte na okno tak, aby na ně přímo svítilo slunce. Po 4 dnech vám sodovka mírně zkvasí, pak už ji jen stačí pořádně vychladit a můžete si dopřát osvěžující bezový nápoj.



přidejte na:

09. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář