Čas burčáku

Právě začíná sezóna burčáku

Pokud jste již nějaký sehnali v srpnu, tak jste spíš dostali jen zkvašený mošt z hroznů, který je dovážen ze Slovenska a Maďarska. Na ten pravý burčák si vždy musíte počkat až na září, což je právě teď.


Dříve mu lidé říkali bolehlav a takové označení si tento zdraví prospěšný nápoj skutečně nezasloužil. Naštěstí jeho oblíbenost každým rokem stoupá. Je to vlastně takový ideální lék, jenž pomáhá naše tělo připravit na chladnější počasí.


Mějte na paměti, že i po koupi se burčák dále kvasí, což znamená, že produkuje také oxid uhličitý. Proto byste neměli dotahovat uzávěr, neboť bude mírně bublat. Příliš utažený uzávěr může i explodovat, proto jej nechte povolený, aby oxid uhličitý mohl volně unikat.


Burčák - mošt z hroznů, který začíná kvasit


Burčák se rozděluje podle stádia kvašení do 5 forem - sladký burčák, burčák ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Odlišuje se i podle zabarvení - bílý a červený. Ten červený burčák ale ochutnáte jen výjimečně, spíše se prodává bílý. Hroznové víno se totiž kvasí i se slupkami. Oddělení slupek v té správné chvíli kvašení od moštu je bohužel velice složité a stejně tak i doprava a samotné stáčení.


Burčák má nejlepší chuť, když ho pijete přímo ze sudu. Dle názorů milovníků burčáku je chuťově nejlepší, když se alkoholová hladina burčáku pohybuje mezi 4 a 6 procenty alkoholu v celkovém objemu. 


Burčák se pije teplý nebo jej alespoň nechte oteplit při pokojové teplotě. I ve sklípku se pije teplý, neboť se burčák v sudu procesem kvašení neustále ohřívá.


Burčák je tekutá medicína

Je bohatý především na vitamíny skupiny B, které prospívají nejen naší pokožce, ale zlepšují také trávící proces. Díky tiaminu zlepšuje burčák i činnost srdce. Obsahuje i kyselinu nikotinovou, jenž pomáhá zabránit nervovým poruchám.




přidejte na:

16. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář