Čaj Oolong - znáte?


Ochutnali jste již Oolong? Dodá vám “dračí” sílu!


Není to král čajů, ale označuje se mezi čaji za “draka”. Také se to odvodilo z čínského názvu (Wu lung). V překladu to je Černý drak. Opravdu vás “nakopne” jak svoji silně povzbudivou chutí tak i svým zemitým aroma. Můžete se setkat i s ovocnými druhy Oolong čajů. Čajové listy jsou v žluté či žlutozelené barvě. Jelikož mají keře Oolongu vyšší kvalitu, pokud si ho také oblíbíme, pořádně si připlatíme. I když se jim příliš nedaří v místech, kde je chladněji a sucho, tak právě z těchto míst Oolong pochází. O to je výjimečnější. Oolong je exkluzivní. Zkuste ho i vy. Oolong  projde poloviční úpravou (polofermentace) a tudíž je umístěn mezi černými a zelenými čaji.


Účinky


Oolong je bohatý na vitamín C, E a B, je zde obsažen i zinek, antioxidanty a selen. V jeho obsahu najdeme i nepatrné množství kofeinu, což nám umožní získat energii a kvůli způsobu jeho podávání (bez cukru) je zdravější formou energetického nápoje. Preventivně působí proti vzniku rakoviny a může také za snížení míry volných radikálů. Zpevňuje nám kosti, chrání naši kůži před UV zářením a může nám pomoci s hubnutím. Díky pití čaje Oolong se vám zrychlí metabolismus.


Typy Oolongu


  • So cha

  • Kao-Shan-Cha

  • Zhen Cha

  • Pouchong


Pouchong vám barvou může připomínat měď. Jeho hořkosladká chuť není pro každého, ale příjemně vás překvapí, že jemně voní po ovoci. Tento typ Oolongu se fermentuje pouze z dvanácti procent. Kao-Shan-Cha se nachází v horských oblastech a fermentuje se již ze třiceti procent. Chutná trpce a má zlatozelenou barvu. Typ Zhen Cha je na tom s fermentací stejně, ale tento typ čaje má intenzivnější chuť ovoce a je trvanlivější. Čajové lístky u typu So cha jsou svinuté a fermentace probíhá do padesáti procent.


Příprava


Záleží na konkrétním typu tohoto čaje, ale vždy si pamatujte, že je nejvhodnější, zalévat jeho lístky ještě vařící vodou. Tímhle je opláchnete a vodu opět vylijte. Až když Oolong zalijete podruhé, vodu již nevylévejte a dle typu počkejte přiměřený luhovací čas. Ničím jej nedoslazujte a vychutnejte si jej nejlépe v něčí společnosti.


přidejte na:

05. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář