Borůvky - modrý zázrak


Jak zvládáte letní parní dny? Proč v létě konzumujeme ve zvýšené míře ovoce a zeleninu? Právě v této době totiž dozrává přirozeným způsobem. Venku a na sluníčku. Díky tomu je nejchutnější a plné příznivých látek pro náš organismus. K takovému ovoci, jehož sezóna právě probíhá, patří borůvky. Všichni je znáte. Malé tmavomodré kuličky, které rostou na nevelkých keřících borůvčí v lese, na stráních a pasekách. Jsou významnou léčivou rostlinou už po mnoho staletí. Právem patří mezi nejzdravější ovoce na světě pro svůj blahodárný vliv na naše zdraví. Obsah prospěšných látek z nich dělá doslova superpotravinu. Dokonce jsou označovány jako ovoce 21. století.


Co borůvky obsahují?

Toto drobné ovoce je velkou zásobárnou vitamínu C, který posiluje imunitu a působí jako lék při nachlazení a chřipce. Dále borůvky obsahují vitamíny řady B, provitamín A, třísloviny a významné karotenoidy - antioxidanty chránící buňky před volnými radikály, které způsobují civilizační choroby včetně těch nejvážnějších. Z minerálních látek v nich najdeme množství železa, mědi  a manganu.


Léčivé účinky borůvek

Léčí různé oční potíže, zlepšují zrak, předchází vzniku šedého zákalu. Plody se používají při střevních onemocněních, pomáhají zastavit průjem. Snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, působí proti stresu a bojují proti stařecké demenci. Podobné účinky jako plody mají i listy borůvčí. Ty sušíme a vaříme z nich čaj, který je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích, tak při onemocnění ledvin nebo močových cest.


Využití v kuchyni

Borůvky se nedají dlouho skladovat. V lednici vydrží pouze dva až tři dny, proto se musí rychle zkonzumovat nebo zpracovat. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě nasbírané. Můžete si je dát s cukrem, smetanou, tvarohem nebo si udělejte koktejl či zmrzlinový pohár. Upečte si vynikající borůvkové koláče nebo moučníky. A co třeba kynuté knedlíky s borůvkami? Neznám lepší sladký pokrm. Čerstvé se dají zamrazit nebo zpracovat na různé marmelády a sirupy. Sušené jsou vhodné k přípravě léčivého čaje.


Borůvky jsou  bezesporu pokladem našich lesů. Vybavte se bandaskami a trochou trpělivosti a hurá na ně!
přidejte na:

08. 07. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář