Blanšírování - jak na to?


Pojem blanšírování pochází z výrazu “blanchir”, což v překladu z francouzštiny znamená - čistit. Jedná se o kuchyňskou úpravu, ve které jde o krátké povaření a následné rychlé zchlazení.


Tento jednoduchý trik využijete při zpracování jemných mas či u takových surovin, kterým jde špatně stáhnout slupka (rajčata). Blanšírovat lze i ovoce. Blanšírování se hodí především pro případy, kdy chcete zamrazit čerstvou zeleninu.


Díky tomuto postupu si zelenina zachová jak chuť, tak i svou výraznou barvu. Bude obsahovat více vitamínů a lahodné šťávy. Navíc tím zabráníte i množení mikroorganismů a odstraníte nepříjemný zápach. Vaříme opravdu jen chvíli (cca 1 minutu a 30 vteřin). Poté musíme ihned zchladit.


Postup blanšírování zeleniny


  1. Nejprve si očistíte a nakrájíte zeleninu, kterou pak dáte povařit v osolené vodě. Měla by se uvařit tak akorát na skus.

  2. Následuje rychlé vylovení z vroucí vody a vhození do ledové vody. Musí jí být opravdu dost, takže volte velký hrnec nebo mísu a klidně tam můžete vhodit i ledové kostky. Tomuto postupu se říká šokové zchlazení.

  3. Zeleninu pak můžete libovolným způsobem prohřát, ale až ve chvíli, kdy se ji rozhodnete podávat.



Nejprve si dejte vařit velké množství vody, a když říkáme velké množství, myslíme tím, že vody by mělo být znatelně víc než porce zeleniny, kterou chcete blanšírovat. Voda totiž nesmí přestat vřít. Nedávejte do hrnce víc než 1 druh zeleniny. Vodu osolte pořádně, měla by být slaná téměř jako mořská voda. Hotová zelenina je tzv. “na skus” - nesmí být příliš měkká a samozřejmě ani syrová.


Pak, co nejdříve, vylovte zeleninu a zchlaďte v míse s ledovou vodou. Tím vlastně okamžitě zastavíte proces vaření. Zelenina tak zůstane přesně v takovém stavu, jak jste ji chtěli mít. Zchlazenou zeleninu pak sceďte, nechte okapat a pečlivě zakrytou ji dejte do lednice. Vydrží vám tam i 2 dny.


Před podáváním ji ohřejte na pánvi s trochou tuku, je celkem jedno, jestli zvolíte máslo, vyškvařenou slaninu či olivový olej. Můžete ji prohřát i v horké vodě či vývaru, ale nesmíte ji už vařit. Blanšírovanou zeleninu můžete přidat do hotových pokrmů, které jen minutku prohřejete a můžete podávat. Patří tu risotto, různé druhy omáček či polévek.


přidejte na:

04. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář