Ančovičky - základ středomořské kuchyně


Ančovičky neboli sardelky


Sardelové filety tvoří základ středomořské kuchyně. Používají se v turecké, marocké i italské kuchyni. Ančovičky jsou přibližně 10 cm dlouhé, mají výraznou rybí chuť a jsou také velmi slané, tak dejte pozor, abyste nakonec jídlo nepřesolili. Je v nich obsaženo obrovské množství selenu, vitamínu D, fosforu a jsou bohaté i na bílkoviny.  


Využití v kuchyni


Většinou je seženete naložené v oleji, ale kvalitnější jsou ve sklenici. Sardelky ve sklenici mají i další výhodu - sklenici můžete opět uzavřít, neboť má šroubovací víčko. Do jídla se přidává jen několik kousků, takže ty nespotřebované sardelky nemusíte vyhazovat. Při nákupu si raději pozorně přečtěte obal, protože naše legislativa povoluje využívání názvu “sardinky” nejen pro skutečné sardinky, ale také pro šproty a ančovičky. Šproty a sardinky jsou ale jiné ryby, které jsou s ančovičkami pouze příbuzné.


Výborně vám poslouží k dochucení omáček, salátových zálivek, těstovin nebo je dejte do slaného koláče (quiche) či na pizzu. Hodí se také do míchaných vajíček či se přidávají do olivové tapenády, což je tradiční středomořská pomazánka. Ančovičky povýší vaše vaření na vyšší úroveň, neboť i z obyčejného sendviče se po přidání sardelek stane luxusní pochoutka. Klidně jimi můžete ozdobit i jednohubky či chlebíčky. Skladujte v chladu a zpracujte co nejdříve (max. do 3 dnů) nebo je dejte zamrazit. Pokud k nim chcete podávat víno, volte raději suché bílé víno, které zmírní příliš slanou chuť ančoviček.


Ochutnejte olivovou tapenádu (2 - 4 porce)


Tato vynikající pomazánka skvěle dochutí pečené maso, zeleninový salát nebo slaný koláč. V ledničce vám vydrží i několik dní. Servírujte ji ideálně na toustech či na opečené bagetě.


  • Černé olivy - 200 g

  • Ančovičky v oleji - 4 filety

  • Česnek - 2 stroužky

  • Kapary - 1 hrst

  • Citronová šťáva

  • Olivový olej

  • Pepř - čerstvě namletý


Všechny suroviny jednoduše rozmixujte nebo rozmačkejte v hmoždíři. Měla by vám vzniknout hutná pasta, do které pak přidáte trochu citronové šťávy a olivový olej. Servírujte ji ideálně na toustech či na opečené bagetě. Nakonec je ještě můžete dozdobit kousky oliv či ančoviček.


přidejte na:

06. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář