Adzuki


Znáte fazole Adzuki?


Říká se jim také královny fazolek. Fazolky Adzuki se pěstují v Japonsku, kde jsou společně se sójou nejoblíbenější luštěninou. Fazole se řadí mezi luštěniny, ale Adzuki jsou rozhodně stravitelnější oproti ostatním luštěninám. Mají výrazně nasládlou oříškovou chuť.


Adzuki jsou vlastně malé tmavě červené či hnědé fazolky, které mají podlouhlý tvar. Některé z vás možná bude zajímat, že tyto fazolky mají velký význam pro harmonii jin a jang. Fazolky zesilují jangový charakter. Dle čínsko-japonské medicíny jsou centrem životní energie právě ledviny. Proto jsou v těchto zemích tak oblíbené.


Jaké jsou nutriční hodnoty ve 100 g těchto fantastických fazolek?


  • Tuky - 1 g

  • Bílkoviny - 39,1 g

  • Sacharidy - 63 g

  • Počet kalorií (kcal) - 648,41

  • Energie (kJ) - 2 713


Čím našemu tělu prospívají?


Fazole Adzuki ohromně prospívají ledvinám. Také vás díky fosforu zbaví únavy. Jsou bohaté na rostlinné bílkoviny a vápník. Pokud si dopřejete 1 šálek fazolí denně, je úplně jedno jaký druh použijete, pomohou vám snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 % a také snižují krevní tlak.  Také dokážou stabilizovat inzulín a krevní cukr a také výrazně snížit riziko mozkové mrtvice či infarktu. Prospívá nejen ledvinám, ale i trávícímu traktu. Fazolky Adzuki obsahují železo, draslík, zinek, vitamíny skupiny A a B.


Fazolky Adzuki v kuchyni


V Japonsku se z nich připravují dezerty a sladké pasty, jejichž názvy jsou - an, koshi-an, tsubushi-an. Také je nejčastěji podávají s rýží. Fazole Adzuki si oblíbili především vegetariáni. Používají se do polévek, salátů, nákypů a do pomazánek. Můžete je sehnat i ve formě polévek, pokrmů z rýže a mouky. A přímo z té mouky se pak vyrábí marmeláda či bonbony. Jestliže vás po konzumaci fazolí trápí plynatost, postupem času sama vymizí, neboť se tělo přizpůsobí a nakonec se trávení zlepší. Fazolky mají úplně stejnou dobu varu jako rýže. Než je začnete vařit, raději je nechte namočené - minimálně 6 hodin, ale klidně je můžete nechat ve vodě i přes noc.



přidejte na:

15. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář