5 potravin, které nás udrží v kondici nejen na podzim

Podzim je v plném proudu a častěji nás, než kdykoliv jindy, napadají různé viry a bakterie. Do našeho jídelníčku by jsme proto měli zařadit potraviny, které jsou známé svými zahřívacími účinky pro lidské tělo a vyhnout se tak případnému nachlazení. Jsou to běžné regionální potraviny, které si každý může zakoupit v obchodní síti. Nejlepší jsou domácí v bio kvalitě, ale i ty kupované, našemu tělu dodají potřebné vitamíny a živiny. Pojďme se spolu pročíst zásadními informacemi, které potraviny by jste měli zařadit do svého jídelníčku právě teď a zvýšit jejich konzumaci.

 

Červená řepa

 

Často opomíjená potravina, která většině z nás "zkazila dětství, právě jejím konzumováním ve školních jídelnách. Zkuste ji dát ještě jednu šanci a na svém těle poznáte opravdové změny. Obsahuje živiny jako železo, mangan, draslík, křemík a důležitou vlákninu. Účinný antioxidant betakyanin v ní obsažený dává červené řepě tmavě červenou barvu. Zároveň způsobuje, že tato zelenina čistí krev a má protirakovinné účinky. Červená řepa přirozeně posiluje obranyschopnost organismu tím, že regeneruje příslušné buňky v játrech. Snižuje hladinu cholesterolu. Dále obsahuje křemík, který je důležitý pro zdravou kůži, vlasy, nehty, vazy, šlachy a kosti.


 

Zázvor

 

Pro své zdravotní účinky se již dávno zařadil mezi často vyhledávané potraviny. Ve velké míře podporuje činnost trávicího systému a má vynikající protizánětlivé účinky. Obsahuje vitamin B6, draslík, hořčík, měď a také mangan a gingerol. Reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu cholesterolu. Hlavní aktivní složka gingerol má silné antioxidační účinky. Uvařte si čaj z čerstvého zázvoru, doplňte citrónem a medem. Krásně vás prohřeje a podpoří váš boj proti nachlazení.

 

Cibule

 

Upravuje tlak krve a brání jejímu srážení. Je také bohatým zdrojem quercetinu, který má protirakovinné účinky. Působí protizánětlivě. Je vynikajícím zdrojem selenu, a zvyšuje tak obranyschopnost organismu, čistí játra, brání vzniku vrásek a poškození kůže sluncem. Ve spojení s medem, je účinným bojovníkem proti zahlenění dýchacích cest.

 
 
 

Česnek

 

Mnohdy zatracována potravina, která ale svými léčivými účinky, dokáže zahnat nejedno nachlazení. Obsahuje vitamín B6, C, vápník a síru. Chrání před virovými infekcemi a prospívá srdci. Navíc podporuje odstraňování cholesterolu z těla, snižuje hladiny triglyceridu, čistí játra a je účinný proti zánětům. Česnek je velmi mocný prostředek na zvýšení imunity.

 
 
 

Med

 

Obsahuje vitamíny skupiny B, dále pak vápník, měď, železo, hořčík a také fosfor, draslík, sodík a zinek. Okamžitě dodá člověku energii a je účinný také v boji proti stárnutí. Je to přírodní sladidlo. Propolis v něm obsažený zvyšuje obranyschopnost organismu. Obsahuje také kyselinu kávovou, která působí proti rakovině.

přidejte na:

10. 11. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář