Paradontózu zmírníte stravou. Na zánět pomůže i obyčejný citron

Určitě se vám už párkrát stalo, že jste při čištění zubů občas plivali krev. Většinou nejde o nic dramatického, jen jste si zkrátka moc podráždily dásně. Pokud se ale problém opakuje, měli byste zbystřit, protože jde s největší pravděpodobností o paradontózu, která vás může nadobro připravit o chrup.

Paradontóza vzniká nahromaděním zubního plaku v ústech, který se přetváří v zubní kámen. Krev, zarudnutí dásní, bolest a zápach z úst jsou jejími jasnými signály. Zanedbání péče může zajít až tak daleko, že o chrup přijdete.

Změňte stravovací návyky

Paradontóza bývá dědičná, ale ve většině případů si za ni můžeme sami. Velký vliv má na ni především pití alkoholu a kouření. Kuřákům paradoxně dásně většinou nekrvácejí, takže dlouho nemají ponětí, že paradontózou trpí. Vyhýbejte se sladkým a syceným nápojům a rafinovaným cukrům, do jídelníčku zařaďte celozrnné výrobky, syrovou zeleninu a ovoce. Zuby si pečlivě čistěte, k zahození není ústní sprcha se speciálními nástavci na paradontální choboty, ze kterých účinně odstraňuje bakterie.

Čistá ústa! Vždy...Paradontózu zmírníte stravou. Na zánět pomůže i obyčejný citron

Ústní dutina má sice samočisticí vlastnosti, plak se ale začíná na zubech usazovat už po 6–12 hodinách. Proto je opravdu důležité čistit si zuby minimálně dvakrát denně. Ne vždy k tomu ale potřebujete pastu. Pokud jste zrovna někde mimo, zuby si můžete vyčistit i nasucho, ostatně to doporučují i někteří stomatologové, protože ne všechny zubní pasty mají složení, které ústní dutině prospívá. Nezapomeňte ani na mezizubní prostory. Dentální nit vás sice zbaví zbytků jídla, které mezi zuby zůstaly, mezizubní prostory ale nevyčistí. Pokud nevíte, jak na to, objednejte se na dentální hygienu. A nezapomínejte ani na jazyk. I na něm totiž ulpívá spousta bakterií, které mají vliv na stav vašich zubů a dásní. Kartáček na zuby musí být extra měkký, aby vám nedráždil dásně. Výborné jsou sonické kartáčky, které díky své vysoké rychlosti zbaví zuby plaku a nečistot mnohem efektivněji než kartáčky manuální. Nemusíte s e bát ani jejich pořizovací ceny, kvalitní varianty seženete už za pár stovek.

Masáž dásní

Dásně si můžete také masírovat, což se při paradontóze doporučuje. Stačí použít vatovou tyčinku do ucha, nakapat na ni například tea tree olej nebo speciální roztok na zuby, který seženete v lékárně, a pak jí přejíždět dásně kolem zubů. Masáž se provádí jednou denně večer po vyčištění zubů. Užívejte také koenzym Q 10 v tabletách, který blahodárně působí nejen na dásně.

Mocná hojivá síla (ne)obyčejného citronu

Všechny ho máme doma v lednici, málokterá ale ví, že je skvělou volbou na zanícené dásně, protože má antibakteriální vlastnosti.

Citron můžete nakrájet na plátky a masírovat jím dásně nebo si z něho vymačkejte šťávu, kterou budete následně ústa vyplachovat. Dejte si však pozor, kyselina citronová oslabuje zubní sklovinu, po aplikaci tedy vyčkejte alespoň půl hodiny, než budete zuby zatěžovat čištěním.

přidejte na:
Šéfredaktor

03. 05. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář