Játra ve formě. Toto je bylinka, která je hojí a udržuje zdravá

Zatímco příroda se na jaře probouzí, naše tělo bývá po zimě unavené. Znavená jsou hlavně naše játra. Právě teď je tedy ten správný čas se o ně dobře postarat.

V zimě jsme si většinou dopřávali tučnější a vydatnější jídla, která organismus sice prohřívají, ale játra zatěžují. Nyní je čas na odlehčení stravy. Na co bychom se měli hlavně zaměřit?

Neúnavní pracovníci

Játra jsou důležitou čističkou těla. Pracují nepřetržitě po celý náš život a mají toho na práci celkem dost. Jídlo, léky, různé látky z okolního prostředí a také chemické látky, které tělo nepotřebuje a jen ho zatěžují, procházejí právě jimi. Játra tohle všechno zpracují a přes žlučník vyloučí odpadní látky. Tím ale jejich funkce nekončí. Postarají se také o veškeré přijaté živiny – vitaminy, cholesterol, bílkoviny, minerály, cukr atd. Proto si zaslouží dobré zacházení. Poděkujte jim odlehčeným jídelníčkem i dostatečným odpočinkem. Uvidíte, že vám bude celkově lépe.

Unavená játra = unavené těloJátra ve formě. Toto je bylinka, která je hojí a udržuje zdravá

Pokud játra nefungují správně, pocítíte to především únavou. Na vrcholu činnosti jsou mezi jednou a třetí hodinou ranní. Pokud se právě v tuto dobu budíte, je to znamení, že je potřeba dopřát svým játrům oddech. A co jim udělá dobře? Večer si dejte lehčí jídlo, a to alespoň tři hodiny před ulehnutím, odpusťte si také alkohol.

Odlehčete jídelníček

Velkou službu jim prokážete, když celkově odlehčíte svůj jídelníček nebo do něj přidáte pár drobných změn. Vyhněte se těžkým a tučným jídlům, naopak zařaďte do stravy vše, co je zelené a kyselé, například listová petržel nebo pažitka. K dispozici už jsou i první mladé kopřivy, sedmikrásky či medvědí česnek, zkrátka rostlinky, které jsou nabité vitaminy a minerály. Zpestří saláty, polévky a další jídla. Podobnou službu vám prokážou klíčky a kvašená zelenina. Čerstvou zeleninu, např. pórek, špenát, růžičkovou i listovou kapustu apod. konzumujte podušenou nebo lehce vařenou v páře.

Bylinky a koření

Ostropestřec mariánský játra milují, protože je dokáže regenerovat a udržovat zdravá. Podporuje i žlučník, trávicí systém a celkovou imunitu. Ale i další bylinky a koření játrům prospějí. Při přípravě jídel nešetřete kurkumou, případně kari kořením, jehož součástí je kurkuma také. Na játra má léčivé účinky, podporuje tvorbu trávicích enzymů a je silně protizánětlivá.

Pokud potřebujete zlepšit trávení, pijte čaj z dobromysli. Funkci jater podpoří i pití zeleného čaje. Ten je plný rostlinných antioxidantů, které pomáhají zlepšovat funkci jater a nastartovat metabolismus. Skvělé jsou i pampelišky, obsahují hořčiny, které pomáhají odbourávat toxiny z těla. Mladé lístky si dejte do salátu nebo pijte pampeliškový čaj.

Ostropestřec užívejte 14-20 dnů, pak si dejte pauzu. Za známou jarní únavou stojí často „unavená“ játra. Probuďte je! Popíjení zeleného či pampeliškového čaje zlepší vaši náladu a játra potěší.

přidejte na:
Šéfredaktor

29. 04. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář